Novosti

Društvo

Velika godišnjica velike akcije

Documenta, JUSP i SNV obilježili 80. godišnjicu humanitarne akcije Diane Budisavljević: "Osim konzervacije kule u Staroj Gradiški, bilo bi važno da se intenziviraju učeničke posjete Jasenovcu", rekla je Vesna Teršelič

Large budisavljevic

Okupljanje u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti (foto Neva Žganec/PIXSELL)

Povodom 80. godišnjice početka velike akcije spašavanja i zbrinjavanja djece iz ustaškog logora Stara Gradiška koju je vodila Diana Budisavljević, Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću, Javna ustanova Spomen područje (JUSP) Jasenovac te Srpsko narodno vijeće organizirali su 9. i 10. jula spomen okupljanja u Zagrebu i Staroj Gradiški. Na okupljanju u dvorištu Akademije likovnih umjetnosti, blizu nekadašnjeg Zavoda za gluhonijeme, najvećeg prihvatilišta za djecu koja su 1942. dovođena iz ustaškog logora, prisutnima su se obratili voditeljica Documente Vesna Teršelič i Živko Zelenbrz, koji je kao dijete spašen u akciji Diane Budisavljević pa je govorio o svojim sjećanjima koja počinju u udomiteljskoj porodici. Vesna Teršelič podsjetila je na hiljade preminule i hiljade spašene srpske djece, pozivajući Ministarstvo kulture i Vladu RH na obnovu danas zapuštene tvrđave Stara Gradiška, u kojoj su bili zatočeni.

- Važno je biti na mjestima stradanja i spašavanja kako bismo se suprotstavljati revizionizmu koji se ogleda i u stanju nekadašnje kule u Staroj Gradiški, sada ruševine. U Hrvatskoj su obnovljene brojne utvrde pa bi trebalo obnoviti i Staru Gradišku u kojoj su bili zatočeni žene, djeca, antifašisti i svi koje su ustaše percipirale kao neprijatelje. Prije deset godina u zajedničkoj akciji JUSP-a i općine, tražili smo od EU podršku za obnovu, ne samo dijela gdje je bio ustaški logor, nego i gdje je bio zatvor za političke zatvorenike jer je to važno mjesto obrazovanja mladih generacija. Osim konzervacije kule u Staroj Gradiški, bilo bi važno da se konačno zabrane pozdrav "Za dom spremni" i ustaške insignije, da se intenziviraju učeničke posjete Jasenovcu, pa i Staroj Gradiškoj koja je izvorni ostatak koncentracionog logora gdje ljudi mogu shvatiti što se tamo događalo - rekla je Teršelič.

Dan kasnije u Staroj Gradiški organizirana je spomen šetnja po napuštenim objektima nekadašnjeg logora. Nakon polaganja cvijeća za sve žrtve tog logora, prisutnima se obratila kustosica i autorica knjige o Diani Budisavljević Nataša Mataušić koja je naglasila da su Diana i njeni suradnici, riskirajući svoje živote, uspjeli spasiti preko 8.000 djece.

Ravnatelj JUSP Jasenovac Ivo Pejaković pozvao je na snažnije zalaganje za konzerviranje i obnovu urušenih i zapuštenih objekata kako bi prostor Stare Gradiške postao mjesto sjećanja na sve žrtve, preživjele i njihove potomke. U ime Savjeta JUSP-a i SNV-a Aneta Vladimirov je naglasila da je edukacija mladih koji moraju biti nositelji borbe protiv revizionizma ipak važnija od samog komemoriranja. Pozvala je i da se zajedničkim snagama intenzivnije gradi uključiva kultura sjećanja.

Vili Matula govorio je ulomke iz posmrtno objavljenih sjećanja na Staru Gradišku Antuna Barca i Ilije Jakovljevića, a učesnici komemoracije u Jasenovcu su pogledali film "Dnevnik Diane Budisavljević" autorice Dane Budisavljević i održali razgovor na temu obrazovnih materijala o holokaustu, genocidu i samudaripenu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više