Novosti

Kultura

Premijerno prikazan ‘Dnevnik Diane Budisavljević’

Film režiserke Dane Budisavljević, snimljen na temelju dnevnika humanitarke koja je za vrijeme NDH pomagala u spašavanju srpske djece, izazvao je jake emocije okupljenih u pulskoj Areni

P974yltark7l8sflpkno4486hqv

(foto Ivica Družak)

Na 66. Pula film festivalu, koji se održava u pulskoj Areni, u četvrtak uvečer upriličena je hrvatska premijera filma ‘Dnevnik Diane Budisavljević’. Film je to režiserke Dane Budisavljević koji govori o ličnom herojstvu humanitarke koja je za vrijeme ustaške NDH pomagala u spašavanju srpske djece. ‘Dnevnik Diane Budisavljević’ izazvao je jake emocije prisutnih od kojih su mnogi specijalno za tu projekciju potegli i iz drugih, udaljenijih gradova Hrvatske.

Prije projekcije režiserka Dana Budisavljević govorila je o procesu nastanka filma, počevši od čitanja dnevnika o akciji svoje prezimenjakinje koji joj je prije desetak godina dala Nataša Jovičić, tadašnja ravnateljica Spomen područja Jasenovac, te intenzivnog istraživanja i traženja materijala, pa do samog snimanja igrano-dokumentarnog filma. Tokom nastanka filma historičar Silvestar Mileta razgovarao je s preko stotinu ljudi, uglavnom sa spašenom djecom, koju je nalazio na cijelom prostoru bivše Jugoslavije.

Nakon projekcije publici se predstavila ekipa filma. Osim Alme Price, koja utjelovljuje glavnu junakinju, u filmu glume brojni glumci iz regiona: Igor Samobor, Ermin Bravo, Arete Ćurković, Krešimir Mikić, Mirjana Karanović, Vili Matula, Urša Raukar, Biserka Ipša, Tihomir Stanić i drugi.

Producenti filma su Miljenko Čogelja i Olinka Vištica iz produkcijske kuće Hulahop, a koproducenti Vlado Bulajić iz slovenskog December filma i Snežana Penev iz srpske produkcije This and That. Film su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar, Slovenski filmski center, Filmski centar Srbije, Savet Evrope Eurimages i program MEDIA.

Nakon Pule film će biti prikazan na Motovun film festivalu i u okviru Splitskog ljeta, a obzirom na pohvalne kritike filma koji otvara pitanje odnosa ratnih i poslijeratnih vlasti prema Diani Budisavljević, za očekivati je da osim na festivalima bude prikazan i u redovnim projekcijama u kinima.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više