Novosti

Manjinski zastupnik

‘U’ na zidovima, a Pernar na sud

Među brojnim grafitima po gradovima u Hrvatskoj su i oni za koje je zapriječena ozbiljnija kazna od ove zbog koje bi se moglo sankcionirati kolegu Pernara, a odnose se na poruke mržnje i pozivanja na nasilje, koje veličaju zločinačke ideologije - rekao je Milorad Pupovac

90isnoe0czac1uz01evv21du4vf

Tko će odgovarati za ovo? 

Na saborskoj raspravi o Izvještaju mandatno-imunitetnog povjerenstva o zahtjevu za davanje odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Ivana Pernara, Milorad Pupovac se osvrnuo na one koji su pokrenuli ovu vrstu postupka.

- Zastupnik Pernar jest bio politički aktivist Živoga zida, koji je u jednoj evidentno političkoj akciji, ostavio trag, biljeg odnosno poruku koja nije u skladu sa zaštitom privatnog vlasništva. I to je istina, ali nije ni prva ni zadnja te vrste. Njome nije razbijen prozor niti uništena šofer šajba, nego je napravljeno ono što rade mnogi u ovoj zemlji iz različitih razloga kada ostavljaju ljubavne poruke, ilustracije i slično, a u ovom slučaju to je bila poruka političke prirode - naveo je Pupovac. Smatra da onaj tko je donosio ovu vrstu odluke o postupku protiv Pernara, a po kojoj je odlučivalo Mandatno-imunitetno povjerenstvo, zapravo zanemaruje činjenicu da takvu vrstu poruka treba tretirati drugačije.

- Doista ne znamo je li time učinjena šteta, koja se procjenjuje na 1000 kuna, što je minimalna zakonska osnova za DORH podigne prijavu, temeljem prijave policije ili po službenoj dužnosti. No, ovdje je izgubljena iz vida važna činjenica, a to je u kakvoj prilici je poruka ostavljena. U ovom slučaju vrlo je jasno da je poruka postavljena u kontekstu kampanje i zaštite jedne vrste prava za koju su stranka Živi zid i zastupnik Pernar uvjereni da trebaju braniti, a to je pravo na dom - rekao je Pupovac. Dodao je da svaka pravosudna institucija, kao i svaki pojedinac, mora biti dosljedan i konzekventan u vlastitom postupanju, što nažalost nije slučaj.

- Među brojnim grafitima po gradovima u Hrvatskoj su i oni za koje je zapriječena ozbiljnija kazna od ove zbog koje bi se moglo sankcionirati kolegu Pernara, a odnose se na poruke mržnje i pozivanja na nasilje, koje veličaju zločinačke ideologije. Takve poruke od ‘ušatog’ U i’Ubij Srbina’, pa do kukastih križeva, postavljene su pored škola i na drugim frekventnim mjestima. Zbog takvih poruka DORH po službenoj dužnosti ne pokreće postupke, dok je u ovom slučaju pokrenuo. U ovom slučaju s jedne strane vidim nedosljednost i nekonsekventnost naše pravosudne prakse, tužilaštva i policije, a s druge strane činjenicu da se ne uzima u obzir to da je zastupnik Pernar nastupao kao politički aktivist. Zbog toga klub SDSS-a smatra da je neophodno da dignemo glas i upozorimo nadležne institucije da u Sabor šalju zrele, osnovane prijedloge za skidanje imuniteta, a što sada nije slučaj – rekao je Pupovac.

Pritužbe institucionalizirati

’S obzirom da se danima u javnosti vodi sukob između predstavnika Vlade i Ustavnog suda RH sa iznimno teškim kvalifikacijama’ stanku na saborskoj raspravi zatražio je Milorad Pupovac u ime Kluba zastupnika SDSS-a.

- Vlaho Orepić kazao je u jednom mediju da je Ustavni sud Republike Hrvatske najveća ugroza za nacionalnu sigurnost. Ako to kaže ministar unutrašnjih poslova, onda tome trebaju posvetiti pažnju nadležni Odbor za nacionalnu sigurnost i Odbor za Ustav i politički sustav RH. To su mjesta gdje ministar unutrašnjih poslova treba biti saslušan. Ako ima spoznaje koje mi ostali nemamo, onda ih je neophodno podijeliti s nama u Saboru, jer mi smo ti koji biramo ustavne suce RH - naveo je Pupovac.

Dodao je da ako ministar Orepić ima saznanja koja su u domeni krivičnog ili kaznenog progona, njegova dužnost je primarno da to uradi u skladu sa pravilima koja propisuje zakon odnosno, ako za to ima osnove, potrebno je da to prijavi kao pojedinac, jer će u protivnom nastati između dvije institucije u zemlji, Ustava RH i Vlade RH.

- Ministar možda nije pogriješio u sadržaju onoga što govori, no mi to ne znamo, ali je sasvim sigurno pogriješio u načinu postupanja. Zamislite situaciju u kojoj bi ministar obrane iznio takvu vrstu optužbe. U više navrata smo ovdje govorili o potrebi čuvanja institucija i zaustavljanju daljnje deinstitucionalizacije zemlje. Najveća moguća ugroza po institucionalizaciju, ionako krhkih institucija u našoj zemlji, jest ovakva vrsta komunikacije između predstavnika Vlade i Ustavnoga suda. Pozivam predstavnike radnih tijela da preuzmu svoju obavezu i zaustave ovakvu vrstu rasprave odnosno kanaliziraju je i usmjere u institucije koje su za to zadužene, jer za to nisu zaduženi javni mediji - zaključio je Pupovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više