Novosti

Kratko & jasno

Maриjaн Jaнoшeвић: Сoлидaрни с кoлeгaмa

Двoрски дoм културe ниje тeжe oштeћeн у пoтрeсу, пa сaдa служи и нaшим кoлeгaмa из Maлoгa Грaдцa и Пeтрињe, кaжe прeдсjeдник Прoсвjeтинoг пoдoдбoрa у Двoру

Large mini  cirilica

Kakve aktivnosti održava pododbor Prosvjete u Dvoru u ovo doba korone i nakon katastrofalnog potresa?

Trenutačno naš pododbor, koji je osnovan 2003., djeluje kroz četiri sekcije – tri su folkloraške, za sve uzraste, te jedna dramsko-recitatorska. U dječjoj folklornoj sekciji je 27 članova, među njima devetorica dječaka, uglavnom osnovnoškolaca. U ženskoj plesačkoj skupini je 20-ak članica, a tu je i veteranska grupa, koja ponajviše njeguje pjesme i plesove Banije, od ojkače do drmeša; mlađi folkloraši skloniji su življim igrama, poput onih iz Srbije. Sve u svemu, do sada smo pripremili 20 koreografija. Pododbor sveukupno ima 80-ak članova i članica, od čega je 35 onih koji aktivno sudjeluju u radu sekcija.

Kako surađujete sa zagrebačkom Prosvjetom i ostalim organizacijama zajednice?

Imamo odličnu i transparentnu suradnju s centralom u Zagrebu, čemu uvelike pridonosi generalni sekretar SKD-a Slobodan Živković. Ovdje u Dvoru usko surađujemo s našim VSNM-om, čiji sam i ja član: tako stvari koje su nam važne nerijetko budu i na dnevnom redu sjednica Vijeća, pa ih lakše riješimo. U znatnoj nam mjeri pomaže i Općina na čelu s Nikolom Arbutinom. Tu je i naš sveštenik SPC-a Jugoslav Maksimović, čija su djeca Prosvjetini folkloraši.

Zahvaljujući potpori SNV-a, lani smo obnovili prizemlje zgrade u kojoj imamo prostorije. Što se drugih Prosvjetinih pododbora tiče, najtješnju suradnju imamo s onim u Boboti, pa već tri godine odlazimo na Vidovdanske susrete u organizaciji tamošnjih kolega, koje mi ugošćujemo svakog 21. septembra na godišnjem koncertu u povodu Dana općine. Dobro surađujemo i s garešničkim pododborom, na čijem smo Dječjem festivalu folklora i starih igara lani gostovali, a moram spomenuti i sjajnu suradnju s KUD-om Una iz bosanskohercegovačkog Novoga Grada. Dvorski dom kulture u kojem koristimo salu i binu nije teže oštećen u potresu, pa sada služi i našim kolegama iz Maloga Gradca i Petrinje. Više smo puta zajedno nastupili na Banijskim susretima, a naši su veterani na petrinjskom Festivalu ojkače osvojili prvo mjesto čak dvaput. Dakle, prostora za suradnju ima, od međusobnih gostovanja do razmjene iskustava i koreografa.

Što nam možete reći o ovogodišnjim planovima?

Planiramo 6. maja, na Đurđevdan, održati koncert u Dvoru na koji namjeravamo pozvati članstvo garešničke Prosvjete, a tu je i tradicionalni, već spomenuti nastup uz Dan općine. Ne bude li epidemioloških ograničenja, planiramo 8. novembra imati koncert u povodu Mitrovdana, koji smo lani morali otkazati. Na nekoj od spomenutih manifestacija zasigurno će gostovati naši najbliži suradnici iz malogradačke Prosvjete, a mi se namjeravamo odazvati pozivima pododbora iz Bobote i sisačkih Dane kulture. Osim toga, s najmlađim ćemo plesačima u Mađarsku kao i lani, ako nam SPC i crkvena opština u Pečuhu ponovno upute poziv. U planu nam je i izrada dokumentarca o starim običajima i tradicijama Srba iz Dvora te radu naše Prosvjete.

Utječe li iseljavanje mladih ljudi iz Hrvatske na rad Prosvjetinih pododbora, pa i vašeg?

Mladi Dvora i cijele zemlje sa svojim porodicama odlaze u inozemstvo jer ovdje ne mogu naći zaposlenje i živjeti od svog rada, a dio odlazi iz mjesta prebivališta na ljetne sezonske poslove, pa se ujesen vraća. Ima i onih koji ovdje imaju radno mjesto, ali odlaze u Njemačku ili drugdje, uvjereni da će ondje bolje živjeti, iako ni sami nisu sigurni da je to mudro i realno očekivati. Dakle, ima odlazaka s opravdanim razlogom, ali i onih drugih, no jasno je da su glavni uzrok demografskom padu ekonomski problemi. Doduše, kod nas se ponovno aktualizira tema odlaganja nuklearnog otpada u Čerkezovcu, no mislim da će strah od toga rijetko koga potaknuti na odlazak.

Vi ste i jedan od SNV-ovih savjetnika koji pružaju pravnu pomoć?

Tako je, to činim u Kostajnici ponedjeljkom i petkom, dok sam druge radne dane u tjednu dostupan u VSNM-ovoj kancelariji u Dvoru. Pravnu pomoć, i to posve besplatnu, pružamo svim stanovnicima ovih općina: osim mirovinskih i stambenih, nastojimo pomoći najviše što možemo i u svim drugim pravnim pitanjima.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više