Novosti

Društvo

Poplava nas je totalno uništila

Zbog štete usjeva ova će nam godina biti zaista teška, kazao je Božo Trivanović, vlasnik OPG-a iz Javornika kod Dvora, na što je Vlada obećala posebne programe s ciljem pomoći područjima pogođenima u poplavama, kako su u obilasku stradalih područja kazale potpredsjednica Anja Šimpraga i ministrica Marija Vučković

Large 1

Božo Trivanović iz Javornika (skroz desno)

Imali smo dvije poplave u roku pet mjeseci, a ova zadnja nas je totalno uništila. Ozimi usjevi su stopostotno uništeni, pšenica i ječam, kao i dio kukuruza zasijanog ovog proljeća. Uništena nam je i djetelina i sve trave. Zbog totalne štete usjeva na ovom prostoru, kao i na brdima oko nas, gdje su nabujale rječice i potoci, ova će nam godina biti zaista teška - rekao je Božo Trivanović, vlasnik OPG -a iz mjesta Javornik pokraj Dvora, koji se bavi i uzgojem krava, teladi i konja.

- Djelomično su nam zbog poplave oštećeni i gospodarski objekti, no ipak, najveća su nam briga usjevi. Stoka je sada na ispaši, premjestili smo je na više mjesta da bismo je spasili. No čeka nas teška zima, to je najveći problem. Očekujemo pomoć države, da nam pomogne kao i inače, pa da prebrodimo ovu krizu i opstanemo. Nadamo se financijskoj pomoći u vidu potpore, ali i da se vidi kako te vodotokove dovesti u red da se ovakve poplave ne bi ponovile i ponovno nam prouzročile ogromne štete - naveo je Trivanović s kojim su danas razgovarale Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH i Marija Vučković, ministrica poljoprivrede u sklopu svog obilaska područja Dvora na Uni, koje je u proteklim danima doživjelo još jedno suočavanje s visokim vodostajem rijeke Une.

Gradnja stambene zgrade u Dvoru u sklopu obnove potresom pogođenih područja

Gradnja stambene zgrade u Dvoru u sklopu obnove potresom pogođenih područja

- Kao i dosad kad je neko područje pogođeno poplavom, tučom ili nekom drugom nepogodom, svaki put je Vlada intervenirala, no brzina ovisi o procjeni stanja napravljenoj od strane općinskih, gradskih te županijskog povjerenstva. Ministarstvo poljoprivrede priprema posebne programe kako bi se pomoglo područjima pogođenim u poplavama. Nasreću, stanje se sada smiruje, vodostaji rijeka se normaliziraju, no sigurno će operativne snage još biti do petnaestak dana na terenu - rekla je potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga.

Uz predstavnice Vlade RH, poplavom opustošeno područje Dvora obišli su i Nikola Arbutina, načelnik općine Dvor (SDSS), Mirjana Oluić i Mihael Jurić, dožupani Sisačko-moslavačke županije i Milorad Pupovac, saborski zastupnik SDSS-a. Posjetili su i gradilište stambene zgrade, odmah uz zgradu općine Dvor, koja se gradi u sklopu obnove potresom pogođenih područja. Također, obišli su i mjesto Unčani, gdje je Drago Marčinković, vlasnik drvno prerađivačkog pogona, zbrajao štetu od aktualnih poplava.

Poplavljeni usjevi Trivanovića u Javorniku

Poplavljeni usjevi Trivanovića u Javorniku

- Primili smo prva izvješća iz svih županija koja su pogođena ovom velikom elementarnom nepogodom, a Vlada i Ministarstvo poljoprivrede već rade na programima pomoći koji će se pružiti područjima koja su doživjela ove velike štete - najavila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Razgovori su nastavljeni u samoj općini Dvor, gdje je Nikola Arbutina upoznao ministricu Vučković i potpredsjednicu Vlade Šimpragu s obnovom nakon potresa i potrebama lokalnog stanovništva koje živi daleko od većih središta, uz granicu s BiH i ovih dana nabujalu rijeku Unu.

- Najmanje dvaput godišnje izloženi smo ovakvim prizorima ogromnih poplava, nekad više, nekad malo manje, a najgore je bilo 2014. godine. Svi sada očekujemo odgovor države, jer bilo je jako teško organizirati zaštitu od poplave s obzirom da smo bili odsječeni i od Hrvatske Kostajnice i od Gline. Od Hrvatske Kostajnice smo odsječeni na šest mjesta, jer rijeka Una presijeca državnu cestu, a od Gline iz razloga što se saniraju nova klizišta. Da nije bilo intervencije Hrvatskih voda na vrijeme i da se nismo na vrijeme organizirali, šteta bi bila mnogo, mnogo veća – rekao je Arbutina i apelirao da se konačno riješi problem državne ceste D47 prema Hrvatskoj Kostajnici.

Trivanovića u Javorniku

Kod Trivanovića u Javorniku

- Potrebno je riješiti problem državne ceste, jer nije samo problem komunikacija Dvor – Kostajnica nego i problem komunikacije između naselja. Do nekih uopće ne možemo doći u ovakvim slučajevima, osim u čamcima, a do drugih moramo prevaliti zaobilazno i do 40 kilometara do njih, iako je udaljina ustvari 3-4 kilometra – pojasnio je Arbutina.

Na području općine Dvor po popisu stanovništva je 2996 stanovnika, a na području koje je poplavila rijeka Una nalazi se 14 naselja. Probleme su kratkotrajno stvorile i bujične vode i pritoke rijeke Žirovac. Trenutno su Kuljani jedino dvorsko naselje koje još nije dostupno.

- Do Kuljana se može jedino iz pravca Dvora, ali samo s većim vozilima, dok iz pravca Hrvatske Kostajnice moguće je jedino čamcem. Kuljani su jedino naselje koje je dvaput godišnje redovito odsječeno, pa je velik problem organizirati tamošnjim mještanima hranu i piće. Jučer smo imali i slučaj da otprema bolesnika hitnom pomoći od Dvora do Hrvatske Kostajnice traje više od sat vremena, a takvo što se nikako više ne smije dešavati - zaključuje Nikola Arbutina.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više