Novosti

Kratko & jasno

Matej Mikašinović-Komšo: Kao najgori trolovi

Komunikacijski stil koji su odabrali HDZ i Milanović prelijeva se u svakodnevnu komunikaciju, čime se normalizira vrijeđanje, potiče netrpeljivost i stigmatizacija. Umjesto da potiču razvijanje demokratske građanske kulture i konstruktivne rasprave, oni razgovaraju kao najgori trolovi s ruba interneta, kaže stručni suradnik u Gongu

Large intrigator  mini

Što je pokazala Gongova analiza diskursa službene političke komunikacije HDZ-a na Facebooku, čiji ste autor?

Svjedoci smo neprekidnog rasta nedemokratskog i neciviliziranog stila komunikacije, koji dolazi sa samog političkog vrha. Mnogi su već pisali i analizirali zapaljivu i toksičnu komunikaciju Zorana Milanovića, ali mi smo smatrali bitnim fokusirati se na komunikaciju ostalih političkih aktera, poput HDZ-a, čijem se načinu službene političke komunikacije posvećuje daleko manje pažnje.

Osnovni je cilj analize bio utvrditi je li HDZ od 2020. godine, kada je Milanović postao upečatljiv zbog svoje toksične i vrijeđalačke komunikacije, počeo koristiti sličnu retoriku, te ako jest, je li njena uporaba rasla kroz vrijeme. Pregledom sadržaja službenih objava s Facebook-stranice HDZ-a tragali smo za vrijeđalačkim diskursom, definiranog kao upotrebom riječi i fraza obilježenih uvredama, omalovažavanjem, prozivanjem i ismijavanjem drugih političkih aktera. Od 4269 promatranih objava iz razdoblja od 2020. do kraja 2022. godine, njih je 429 sadržavalo vrijeđalački diskurs. Pritom ta brojka postojano raste; 2020. godine je objavljeno 46 objava takve prirode (3 posto objava te godine), da bi već u 2021. godini bilo objavljeno 153 (12 posto objava te godine), a u 2022. godini je bilo prisutno 230 objava (21 posto objava te godine).

Na koga se odnosi takav diskurs?

Izdvojili smo deset političkih aktera koje se najčešće oslovljavalo takvim diskursom, a među njima su se našli Zoran Milanović, Peđa Grbin, Nikola Grmoja, Davor Bernardić, Mirela Ahmetović, Nino Raspudić, ali i stranka Možemo, Most te oporba kao takva. Od "životopisnih" se opisa mogu izdvojiti "grmuljator" i "mitraljez s ćorcima" za Nikolu Grmoju, "Kremljenko", "štetočina" i "karijes" za Milanovića, "LNG Komesarka" i "bombarderka" za Mirelu Ahmetović, "Raspušenko" i "Mali Kremljenko" za Nina Raspudića, "Gargamel" i "politički patuljak" za Peđu Grbina, "Ne možemo i ne znamo" za Možemo te "destruktivci" i "cirkus" za oporbu.

Razlog upotrebe ovakvog diskursa je stvaranje i kultiviranje negativnog imidža svih ostalih političkih aktera, koje se prikazuje nesposobnima i slabima, uz istovremeno održavanje pozitivnog imidža HDZ-a, koji se prikazuje odlučnim i čvrstim. Pritom je takva komunikacijska strategija iznimno opasna za demokraciju, jer se njome udaljavamo od principa civilizirane rasprave i okrećemo prema neciviliziranoj, kroz koju nije moguće poticati razvoj demokratskih vrijednosti u društvu. Porast takvog stila komunikacije ima ozbiljne negativne implikacije za demokraciju, jer izlaganje građana i građanki takvom stilu komunikacije vodi prema gubitku političkog povjerenja, negativnijem poimanju političkih institucija i aktera te smanjenju percipirane legitimnosti političara i političarki.

Planirate li istraživanje o komuniciranju Zorana Milanovića?

Priča o nazadovanju i srozavanju kvalitete političke komunikacije u Hrvatskoj je naravno šira od HDZ-a i Milanovića. Gong je i ranije upozoravao na način komunikacije političara i političarki, posebice u pogledu umanjavanja značaja korupcijskih afera, izbjegavanja političke odgovornosti te isticanja nedostižnosti temeljnih demokratskih načela.

Upravo potaknut toksičnim načinom komuniciranja predsjednika Zorana Milanovića, čiji su javni istupi postali predmetom brojnih političkih, komunikacijskih i medijskih analiza i znanstvenih radova, Gong je odlučio pratiti zaoštravanje diskursa vladajuće stranke na Facebooku. Gong će nastaviti pratiti komunikaciju i ponašanje političkih aktera, ali i otvorenost i transparentnost njihovog rada.

Što analiza pokazuje o hrvatskom političkom vrhu?

Rezultati analize ukazuju na zabrinjavajući trend svjesnog i ciljanog srozavanja službene političke komunikacije samog političkog vrha. Komunikacijski stil koji su odabrali HDZ i Milanović prelijeva se u svakodnevnu komunikaciju među građanima i građankama, čime se normalizira vrijeđanje, potiče netrpeljivost i stigmatizacija. Umjesto da najviši dužnosnici potiču razvijanje demokratske građanske kulture i konstruktivne rasprave o pitanjima od javnog interesa, oni razgovaraju kao najgori trolovi s ruba interneta.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više