Novosti

Društvo

Medved u Aušvicu

Ministarstvo hrvatskih branitelja istaknulo se financiranjem brojnih projekata direktno proturječnih povijesnoj istini koju je delegacija morala vidjeti u Aušvicu, kaže Ivo Goldstein

X4mbls2fq4imb9eopmda21p9gin

Neprimjereno pojavljivanje – Tomo Medved (foto Matija Habljak/PIXSELL)

Ovotjednoj komemoraciji žrtvama sistema logora smrti Auschwitz-Birkenau, koji je prije 75 godina oslobodila Crvena armija, prisustvovala je i hrvatska delegacija u kojoj su bili premijer Andrej Plenković, ministar branitelja Tomo Medved, ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, akademik Zvonko Kusić i kći Branka Lustiga, Sara Lustig. Medvedova pojava izazvala je zgražanje u dobrom dijelu hrvatske javnosti s obzirom na to da njegovo ministarstvo financira projekte kojima se nastoje negirati ili drastično umanjiti ustaški zločini, prije svega u Jasenovcu, o čemu su Novosti više puta pisale. Historičar Ivo Goldstein za Novosti je izrazio žaljenje zbog Medvedovog prisustva u Aušvicu.

- Ministarstvo hrvatskih branitelja istaknulo se financiranjem brojnih projekata direktno proturječnih povijesnoj istini koju je delegacija morala vidjeti u Aušvicu. Radi se o nizu flagrantno revizionističkih knjiga, tekstova i projekata, među kojima su razna komemoriranja ‘žrtava rata i poraća’, gdje se bez ikakve želje da se uđe u kontekst događanja komunističkim žrtvama proglašavaju žrtve kojima nije ustanovljen identitet i okolnosti stradanja. Time urušava civiliziranu kulturu sjećanja i zato mislim da je činjenica da je ministar bio u delegaciji zapravo paradoksalna, sve dok ministarstvo generalno ne promijeni svoju politiku - rekao je Goldstein.

Historičar Milan Radanović smatra da je apsolutno neprihvatljivo i skandalozno to što Ministarstvo hrvatskih branitelja godinama financira rad negacionističkog Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac.

- I prije 2017., kada je ministarstvo započelo financiranje tog društva, bilo je poznato u javnosti da njegovi istaknuti protagonisti negiraju da su ustaše u logoru Jasenovac vršili masovne zločine, čime su de facto negirali da je Jasenovac bio mjesto holokausta. Podsjećam da se u bazi podataka JUSP Jasenovac navode poimenični podaci za preko 13.000 Židova koji su smrtno stradali u logorima Jasenovac i Stara Gradiška. Financiranjem onih koji negiraju masovne zločine u logoru Jasenovac legitimiraju se proustaški negacionisti, čime se nanosi šteta hrvatskom društvu i srozava međunarodni ugled Hrvatske - ističe Radanović.

Podsjeća da je ministarstvo na području Vaganca sprovelo ekshumaciju i pokapanje zemnih ostataka nekoliko desetaka neidentificiranih osoba koje su proglašene žrtvama partizanskog terora.

- Postoje ozbiljne indicije da je riječ o poginulim pripadnicima Ustaške vojnice ili Wehrmachta, stradalima u oružanim sukobima protiv partizana. Ministar Medved je osobno prisustvovao pokapanju ostataka neidentificiranih fašističkih vojnika koji su sahranjeni uz državne počasti. Imajući u vidu navedeno, pojavljivanje ministra Medveda na komemoraciji u Aušvicu djeluje neprimjereno jer se ministar u međuvremenu nije ogradio od dva navedena skandala - zaključuje Radanović.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više