Novosti

Društvo

Meksiko ubija novinare

Od početka godine u Meksiku je ubijeno 18 novinara i novinarki pa su već sada premašene prethodne dvije. Regionalni direktor organizacije Leopoldo Maldonado rekao je da bi ova godina mogla biti "najgora za novinare u cijelom stoljeću" 

Large novinari

Article 19 navodi da je dosad za polovicu od 18 ubijenih dokazana veza između njihovog rada i ubojstva (foto Boris Šćitar/PIXSELL)

Međunarodna organizacija za zaštitu slobode izražavanja Article 19 objavila je izvještaj u kojemu navodi da je Meksiko "najopasnija zemlja za novinare u svijetu izvan ratnih zona". Od početka ove godine tamo je ubijeno 18 novinara i novinarki pa su već sada premašene prethodne dvije kada ih je ubijeno 13, odnosno 14. Regionalni direktor organizacije Leopoldo Maldonado rekao je da bi ova godina mogla biti "najgora za novinare u cijelom stoljeću", u zemlji u kojoj je od 2000. ubijeno 148 novinara.

Ukupno je od početka godine zabilježen i 331 napad na novinare, i to u formi prijetnji, zastrašivanja i maltretiranja, četvero ih je protjerano, dok je dvoje dobrovoljno napustilo zemlju. Za više od polovice napada, tvrde iz te organizacije, odgovorni su javni dužnosnici i službenici, dok se upletenost kriminalnih organizacija najčešće ne može dokazati.

Article 19 navodi da je dosad za polovicu od 18 ubijenih dokazana veza između njihovog rada i ubojstva, kao i da "iza većine napada na novinare stoji država". U gotovo 300 slučajeva napadnuti su se u svom radu bavili pitanjima "korupcije i politike".

Početkom kolovoza u baru u gradu San Luis de la Paz ubijen je, zajedno s još tri osobe, direktor lokalne televizije Ernesto Mendez. U srpnju je u gradu na sjeveroistoku zemlje ispred svoje kuće ubijen reporter regionalnih novina Antonio de la Cruz, a u svibnju su direktorica i novinarka portala El Veraz u državi Veracruz ustrijeljene ispred samoposluge. Samo tjedan dana ranije osnivač lokalnog portala pronađen je mrtav na smetlištu u državi Sinaloa, sjedištu najmoćnijeg tamošnjeg narko-kartela. Najrecentnije ubojstvo dogodilo se 17. kolovoza, kada je jedan neovisni novinar pronađen mrtav blizu granice s SAD-om, na području koje je inače poprište međusobnih obračuna kriminalnih organizacija.

Article 19 piše da je u prvoj polovici mandata predsjednika Andrésa Manuela Lópeza Obradora nasilje protiv novinara za 85 posto veće u odnosu na prvu polovicu mandata njegovog prethodnika te da je on tijekom 2021. prosječno šest puta mjesečno javno napadao medije.

Čak je i Evropska unija u svibnju usvojila rezoluciju kojom se Obradora kritizira zbog "omalovažavanja i zastrašivanja neovisnih novinara", što je on okarakterizirao kao "pokušaj mekog državnog udara". Article 19 meksičkim vlastima zamjera i praktički totalnu nekažnjivost zločina protiv slobode govora, s obzirom na to da u 2020. godini 98 posto takvih slučajeva nije rezultiralo osuđujućom presudom.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više