Novosti

Politika

Milanović: Čudo je da nije bilo više ubojstava poput onog obitelji Zec

"Govoriti da je sve u Zagrebu bilo normalno tri tjedna nakon pada Vukovara, nije normalno. Činjenica da se dogodilo samo jedno takvo ubojstvo je za mene fascinantna. Za mene je čudo da se to nije događalo više", opet je komentirao predsjednik Zoran Milanović ubojstvo obitelji Zec 1991. godine

Large zoki

Zoran Milanović (foto Davor Javorović/PIXSELL)

Nakon što je odlikovao Jadranku Kosor povodom deset godina nakon potpisivanja pristupnog ugovora Hrvatske Europskoj uniji, predsjednik Hrvatske Zoran Milanović opet je komentirao ubojstvo troje članova obitelji Zec u Zagrebu 1991. godine.

"Možda je to zvučalo grubo, ponovit ću. Dakle, slučaj Zec prije 30 godina je slučaj mučkog ubojstva jednog zagrebačkog mesara, Srbina po nacionalnosti, čovjeka s dosta novca. Čovjek koji je mnogima uzajmljivao novac i tako se našla skupina kriminalaca u odorama hrvatske policije, našli su laku metu u tom trenutku, čovjek je bogat, može ga se opljačkati, a i Srbin je, neće nitko trepnuti", kazao je Milanović, tvrdeći da se radilo o pljački s kojom država Hrvatska nije imala ništa.

"Ubojice su imale kriminalne namjere, što se pokazalo i kasnije, kad su završili u zatvoru zbog novih zločina. Hrvatska država nema ništa s time, to je društveni talog. Ovaj slučaj je slučaj jedne pljačke u kojoj je ljudska pohlepa i zlo, na vlastitu inicijativu bez sudjelovanja vertikalnog ili horizontalnog tijela države u vrtlogu rata krenula opljačkati Mihajla Zeca, ubiti ga i onda su pokupili dvoje djece, suprugu i mlađu kćer. Zbrisali su, pobjegli na Sljeme i tamo ih ubili. To je bila pljačka koju su izveli petero hijena rata. Moje pitanje glasi je li to nakon 30 godina razlog za flagelanstvo ili svake godine hrvatska službena politika treba ponovno priznavati neki veliki grijeh?", rekao je Milanović.

"Ni politika ni Tuđman ni Šeks nemaju veze s tim, a Šeks je tada davno rekao da ga je sram propusta pravosuđa. Što je još potrebno, bilo je moje pitanje. Ta politika nabijanja kompleksa svakome, moralno kamatarenje u kojemu neki ljudi sudjeluju i koliko god ti puta kažeš žao mi je, to nije dovoljno. E, kako se borim protiv takvog pristupa i maltretiranja svih drugih, i Srba, tako se borim i ovdje, upravo zato jer imam akreditive", rekao je Milanović, nazvavši ponovo Milorada Pupovca, a ovaj put i neke "ostale" moralnim kamatarima.

"Ja ne znam imena djece koja su ubijana u podrumu u Gospiću. Ja ne znam imena tih ljudi. Ja ovo govorim da se obračunam fikcijom da je svaka žrtva ista. Nije. Neke žrtve, po mišljenju svakih ljudi, imaju poseban status. Na ovakav način žrtve ne možemo izdvajati, ovo je previše. Postoje stotine i stotine žrtava, po kojima se ne zovu ulice u Beogradu. Obitelji koje su ubijane u Srijemu, male djece u podrumima", kazao je Milanović, dodavši da ne vidi moralne kamikaze da idu odati počast hrvatskim žrtvama.

"Što god da ja sad kažem, ispast će da relativiziram. Govoriti da je sve normalno tri tjedna nakon pada Vukovara, nije normalno. Činjenica da se dogodila samo jedno takvo ubojstvo je za mene fascinantna. Za mene je čudo da se to nije događalo više. Tvrditi da je u Zagrebu tada sve bilo normalno, nije bilo normalno", rekao je Milanović.

"Radi se o pojedinačnom, groznom činu, ali ne o modelu ponašanja u Hrvatskoj. Da, nije lako generala nakon pobjede suditi, to nije lako nijednom društvu. Pravosuđe je to ipak učinilo. Premijer ne treba doći na komemoraciju obitelji Zec. On nema veze s tim, ja nemam veze s tim. Država je isplatila odštetu, van sudskih standarda, to je bilo priznanje grijeha", rekao je Milanović.

Njegove izjave jučer je negativno komentirao niz političara, kao i osamnaest udruga za ljudska prava koje su mu uputile otvoreno u kojem mu poručuju da je "prešao na mračnu stranu" jer umjesto da brani temeljna ljudska prava i slobode sve više postaje govornik s rigidnim nacionalističkim programom. 

"Zabrinuti smo Vašim sve jasnijim iskazivanjem stajališta koja su protivna temeljnim ljudskim pravima te slovu i duhu Ustava. Umjesto aktiviranja u obrani temeljnih prava i sloboda, sve se više obznanjujete kao govornik sa 'suverenističkim', rigidno nacionalističkim programom", stoji u pismu 18 udruga, među kojima su Centar za mirovne studije, Gong, Documenta, B.a.b.e., Kuća ljudskih prava Zagreb...

Udruge ocjenjuju kako jučerašnji Milanovićev ispad vezan uz obljetnicu likvidacije obitelji Zec predstavlja  vrhunac njegova štetnog javnog djelovanja suprotstavljenoga zaštiti ljudskih prava. 

"Svi mi kao građani/građanke posebno smo pogođeni činjenicom da je ovaj zločin društveno prihvaćen utoliko što su ubojice naknadno dobile odličja hrvatske države, a jedan je od njih bio i tjelohraniteljem visokoga državnog funkcionara. Kao da je već tada započela pogubna igra skrivanja 'naših' zločin(ac)a i kršitelja zakona koja se, u slučaju Hussiny, nastavlja do naših dana. Sve je to Vama, na žalost, posve nevažno u odnosu na image nacije", poručuju mu u pismu.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više