Novosti

Društvo

Edukacija i akcija

Inicijativa mladih za ljudska prava, u suradnji s Odjelom za kulturu SNV-a, održala je Edukativno-aktivistički dan "Mladi se sjećaju zaboravljenih" kako bi nove generacije upoznala s kršenjima ljudskih prava prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Zagrebu devedesetih

Large informator edukacija i akcija %c4%86irilica

Kod zloglasnog Paviljona 22

Inicijativa mladih za ljudska prava u suradnji s Odjelom za kulturu Srpskog narodnog vijeća, u petak, 24. veljače održala je Edukativno-aktivistički dan "Mladi se sjećaju zaboravljenih" na kojem je sudjelovalo sedamnaest mladih iz Zagreba. To je bio prvi u nizu studijskih posjeta koje organizira Inicijativa mladih za ljudska prava kako bi generacije rođene nakon ratova informirala o događanjima iz nedavne prošlosti s kojima se tijekom obrazovanja ne upoznavaju, niti o kojima se govori u javnom prostoru. Žele ih potaknuti da grade solidarno društvo utemeljeno na toleranciji i ljudskim pravima, upoznavajući cjelokupnu istinu o devedesetima te poštujući sve civilne žrtve rata neovisno o nacionalnosti. Bave se važnošću ravnopravnih pristupa sjećanju kroz lokalni primjer zanemarene povijesti teških kršenja ljudskih prava nad našim sugrađanima, pripadnicima srpske nacionalne manjine tijekom 1991. i 1992. godine.

Što je to memorijalizacija, na koji način politike sjećanja utječu na društvene odnose, kakav je odnos događaja iz prošlosti na izgradnju budućnosti te koja je uloga mladih u svemu tome razgovaralo se u uvodnom dijelu.  Centralni dio dana predstavljalo je predavanje Nikole Puharića (SNV) koji se fokusirao na faktografiju zbivanja, društveno-politički kontekst te primjere teških kršenja ljudskih prava prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Zagrebu tijekom 1990-ih.

Aktivistički dio dana činile su posjete neobilježenim mjestima stradanja i mučenja civila, lokalitetima o kojima su sudionici imali prilike čuti u predavačkom dijelu. Posjetili su Paviljon 22 Zagrebačkog Velesajma, mjesto na kojem su mučeni civili te nakon toga odvođeni na Pakračku poljanu, zatim Poljaničku ulicu u kojoj je ubijen Mihajlo Zec te otkuda su otete, na Sljeme odvedene i ubijene, Aleksandra i Marija Zec. Obišli su i Gajevu ulicu, gdje su se ispred današnje zgrade Državnog odvjetništva prisjetili događanja na Vojnom sudu i zatvoru koji se na toj lokaciji početkom devedesetih nalazio.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više