Novosti

Manjinski zastupnik

Desničari u Saboru opet lažima napali Draganu Jeckov

Nakon što je upozorila na potrebu dostojnog komemoriranja ubojstva obitelji Zec, zastupnica SDSS-a bila je izložena napadima Hrvoja Zekanovića i Stipe Mlinarića

Large 130906269 385522982670956 4764990209413267466 n

SNV i Inicijativa mladih za ljudska prava Srbije i Hrvatske 2019. ispred kuće Čengića

SDSS-ova saborska zastupnica Dragana Jeckov govorila je danas u Saboru o obilježavanju 29. obljetnice ubistva obitelji Zec, 12-godišnje djevojčice Aleksandre i njenih roditelja Mihajla i Marije. Srpsko narodno vijeće, Inicijativa mladih za ljudska prava i Antifašistička liga održali su u ponedjeljak, 7. decembra, komemoraciju za obitelj Zec na Sljemenu, pokraj bivšeg planinarskog doma Adolfovac, gdje su pripadnici Merčepove postrojbe počinili zločin nad Aleksandrom i njenom majkom Marijom. Mihajla Zeca smaknuli su ranije ispred obiteljske kuće na Trešnjevci.

Jeckov je rekla da je ubistvo obitelji Zec trebala biti pouka Srbima da napuštaju Zagreb, a Hrvatima da okrenu pogled na drugu stranu kad ostanu bez svojih sugrađana.

- Pouka je dakako uspjela, inače bismo već odavno imali odgovor Grada Zagreba na inicijativu mladih za ljudska prava da jedna ulica u kvartu Trešnjevka upravo nosi Aleksandrino ime - kazala je Jeckov i dodala da neka djeca i danas trpe zlostavljanje, neki zato što su su siromašni, Srbi ili Romi.

- Upravo zbog ovakvih stvari borimo se sjećanjem na Aleksandru Zec na Danijelu Roknić, Slobodana i Gorana Čengića. Nama u SDSS-u nacionalnost djece ne predstavlja prepreku u sjećanju na njihove izgubljene živote, nama ne predstavlja problem ni borba protiv svakog oblika mržnje i diskriminacije – nama ne predstavlja, a ostalima po savjesti - rekla je Dragana Jeckov.

Nakon govora SDSS-ove zastupnice, Stipo Mlinarić iz Domovinskog pokreta zatražio je povredu poslovnika na govor Dragane Jeckov rekavši da je "nabrojala samo Aleksandru Zec, a ova druga imena nije mogla ni pročitati."

- Ubijeno je 403 hrvatske djece, primjerice Martina Štefančić iz Borova Sela, nitko ne zna njezino ime. Gospođa Jeckov tamo blizu stanuje, prema tome volio bih da bude korektna kad govori. Neka kaže koliko je druge djece osim Aleksandre Zec ubijeno - rekao je Mlinarić na što mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao da to nije povreda poslovnika, ali da mu neće izreći opomenu jer je tema "osjetljiva."

Suverenist Hrvoje Zekanović također se referirao na govor Dragane Jeckov. Kazao je da nikad nije čuo da je SDSS spomenuo obitelj Čengić, dječake Gorana i Slobodana koji su ubijeni u Erveniku kraj Knina. "Pričekat ćemo da dođe obljetnica klanja u Erveniku pa ćemo vidjeti da li to vama nešto predstavlja", poručio je Zekanović.

Istina je, međutim, nešto drugačija. Nekoliko godina unazad na komemoraciji za obitelj Čengić prisutan je načelnik Općine Ervenik, SDSS-ov Predrag Burza, kao i predsjednik županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Borivoj Šarić te Željko Džepina, zamjenik gradonačelnika Knina. Na komemoraciju svake godine dolazi i Anja Šimpraga, kao donedavna dožupanica Šibensko-kninske županije, danas saborska zastupnica. Također, Srpsko narodno vijeće je u avgustu 2019. godine organiziralo komemorativnu posjetu u selu Ervenik, ispred kuće Čengića, skupa sa Inicijativom mladih za ljudska prava Srbije i Hrvatske.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više