Novosti

Društvo

Pola mladih nije čulo za ubojstvo obitelji Zec

Tek svaki drugi mladi čuo je za ubojstvo članova obitelji Zec, nešto manje od polovice svjesno je ratnih zločina nakon "Oluje", a za ostale ratne zločine hrvatske strane poput Medačkog džepa, masakra u Ahmićima te ubijanja zatvorenika u Lori zna manje od trećine ispitanika, rezultat je istraživanja „Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj“ 

Large zec

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga na ovogodišnjoj komemoraciji obitelji Zec (foto Josip Regović/PIXSELL)

Struktura znanja mladih rođenih nakon Domovinskog rata o događanjima od 1991. do 1995. godine sastavljena je od prihvaćanja sjećanja u vlastitoj obitelji, dominantnog službenog narativa koji nudi jednodimenzionalnu interpretaciju događaja iz devedesetih i slabijeg interesa mladih za takve teme, osnovni je zaključak istraživanja "Ratne devedesete iz perspektive mladih u Hrvatskoj" koje je napravila Inicijativa mladih za ljudska prava i predstavila ga na Forumu za tranzicijsku pravdu.

Ističu da se stavovi mladih najviše razlikuju s obzirom na braniteljski status članova obitelji i jesu li žrtve rata, a najmanje u pogledu spola, dobi, obrazovanja te socijalnog porijekla obitelji iz koje potječu.

Na pitanje u kojoj su mjeri upoznati s ratnim zločinima napravljenim devedesetih godina, više od polovice ispitanih odgovorilo je da o zločinima srpske strane u Hrvatskoj zna dosta, još 28% zna ponešto o ovoj temi, a 19% malo ili ništa. S druge strane, o zločinima hrvatske strane nad Srbima u Hrvatskoj malo ili ništa zna 51% mladih, ponešto 31%, a dosta tek 17,5%. Još manje znaju o ratnim zločinima hrvatske strane nad Bošnjacima u BiH (dosta zna 9,9%) i antiratnoj kampanji u Hrvatskoj tih godina (tek 8,8%).

Ispitivalo se i smatraju li mladi su ratni zločini nad Srbima uopće počinjeni, s obzirom na to da se radi o slabije zastupljenoj temi u javnosti. Većina ispitanika u smatra da je ratnih zločina nad Srbima bilo, pri čemu 44% ispitanika vjeruje da su oni dogodili, a 37% ispitanika je u to sigurno. S druge strane, gotovo petina ispitanika ne dijeli to mišljenje, pri čemu 11% ispitanika nije sigurno da su neki hrvatski građani i vojnici činili ratne zločine, dok je 8% uvjereno da takvih događaja nije bilo. Ispitanici se u pogledu ovog stava većinom ne razlikuju s obzirom na sociodemografska obilježja. Negiranju ratnih zločina nad Srbima značajno su skloniji ispitanici koji imaju završenu srednju trogodišnju i četverogodišnju strukovnu školu u odnosu na ispitanike sa završenom gimnazijom i one viših razina obrazovanja.

Potom se ispitala informiranost ispitanika o konkretnim ratnim zločinima pripadnika hrvatskih snaga. Većina ispitanika nije upoznata s većinom navedenih ratnih zločina. Najviše ispitanika, gotovo 57%, čulo je za ubijanje civila za vrijeme vojne operacije Bljesak. Znakovito je da je tek svaki drugi čuo za ubojstvo članova obitelji Zec (52,3%). Nešto manje od polovice svjesno je ratnih zločina nakon Oluje (48,4%), a za ostale ratne zločine poput Medačkog džepa (27,5%), masakra u Ahmićima (19,8%) i mučenju i ubijanju zatvorenika u vojnom zatvoru Lora u Splitu (18,2%) većina ispitanika nije čula.

Većina ispitanika nije čula ni za Josipa Reihl-Kira, načelnika policije u Osijeku, koji je pregovorima između sukobljenih strana pokušavao spriječiti eskalaciju rata te je ubijen u atentatu 1991. godine (54%). Od onih koji su čuli za njega, čak 31,6% nema stav je li njegova uloga bila pozitivna ili negativna.

Za Milana Levara, svjedoka zločina počinjenim nad Srbima 1991. godine u gospićkom kraju nije čulo 55,6% ispitanih, 33,9% o njemu ne misli ni pozitivno ni negativno, uglavnom ili izrazito pozitivno smatra 11,8%, a negativno 3,6%.

Za ratne zločince s hrvatske strane Slobodana Praljka i Tomislava Merčepa nije čulo manje od trećine ispitanih. Praljka ne zna 23,9% mladih, negativno ga ocjenjuje 15,2%, a pozitivno 23,4%. Merčepa ne zna njih 31,1%, ni pozitivno ni negativno od onih koji ga znaju misli 41,7%, negativno 16,4%, a pozitivno 10,8%.

Od pobrojane četvorice, najpozitivniji ispada Praljak, slijede ga Reihel-Kir, Merčep pa Levar.

Sankcioniranje ratnih zločina neovisno o nacionalnoj pripadnosti počinitelja i žrtava podržava većina ispitanika (85%). Iako je podrška ispitanika kažnjavanju ratnih zločina neovisno o porijeklu počinitelja i žrtve vrlo snažna, ona je ipak primjetno slabijeg intenziteta u slučaju sustavnih sudskih procesuiranja ratnih zločina nad Srbima u Hrvatskoj (60,5%), a ne slaže se s kažnjavanjem 13,8%.

Pritom velika većina ispitanika drži Antu Gotovinu za heroja (75%), a 8% da je zločinac, a 16% da nije nijedno ni drugo, dok je poginuli vukovarski zapovjednik Blago Zadro heroj za njih 73%, a negativac za 4,2%. Praljak je heroj za 41%, a zločinac za 18%, dok je Merčep negativan za 19%, a pozitivan za 33% ispitanih.

Relativizacija ratnih zločina pripadnika hrvatskih snaga iskazuje se simbolički na različite načine, a jedan od njih su murali ili oslikane javne površine s licima osuđenika za ratne zločine. Većina mladih ne podržava takvu simboličku podršku osuđenicima za ratne zločine s obzirom na to da je 80% ispitanika sklono zakonskom sankcioniranju takvih postupaka. Ustaški pozdrav "Za dom spremni" zabranilo bi 64% ispitanih, a njih 67% isto bi napravilo s pozdravom "Smrt fašizmu, sloboda narodu".

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više