Novosti

Politika

Milanović vratio Glavašu odlikovanja i čin

Branimiru Glavašu, optuženom za zločine nad srpskim civilima u Osijeku početkom 90-ih godina, sedam odlikovanja i čin general-bojnika oduzeo je Ivo Josipović 2010. godine

Large glavas

Branimir Glavaš (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Predsjednik Zoran Milanović poništio je odluke o oduzimanju odlikovanja i čina Branimiru Glavašu. Odlikovanja i čin Glavašu je 2010. oduzeo tadašnji predsjednik Ivo Josipović. Tada je Glavašu oduzeto sedam odlikovanja i čin general-bojnika. Odluka predsjednika Republike objavljena je u Narodnim novinama.

Na odluku je reagirao i sam Glavaš. Na svom profilu na Facebooku napisao je: “Hvala Bogu da imamo predsjednika koji poštuje Ustav, zakone RH i sudske prakse, a ne kao ona ‘kokoš’ koja je, nakon što je izgubila predsjedničke izbore, pokazala srednji ‘prst’ cijeloj naciji.”

Glavaš je pred predsjedničke izbore 2020. godine dao podršku Zoranu Milanoviću. Rekao je tada da mu se Milanović sviđa kao političar i da je uvijek bio korektan prema njemu. “Kod njega nema licemjerja i laži, bilo to nekome pravo ili krivo. Ja ga kao takvog prihvaćam. Smatram da je fajter i diplomat. Dakle, mangup i političar, diplomat i domoljub. Zato ima moju potporu”, rekao je Glavaš tada.

Kako stoji u službenoj objavi, Odluka o oduzimanju odlikovanja od 19. kolovoza 2010. prestaje važiti. Odluka je donesena u skladu s Odlukom Ustavnog suda od 12. siječnja 2015. i Odlukom Vrhovnog suda od 7. lipnja 2016., kojima se ukida osuđujuća presuda za ubojstva srpskih civila u Osijeku početkom 90-ih godina u slučajevima “Selotejp“ i “Garaža“, a na osnovi koje su Glavašu odlikovanja bila oduzeta. 

Odvjetnik Filip Glavaš u izjavi Hini pozdravio je odluku predsjednika Milanovića, te istaknuo da se u ovoj situaciji Branimir Glavaš ne nalazi u statusu osuđenika nego optuženika te da više ne egzistiraju nikakve presude koje bi opravdavale oduzimanje čina i odličja. "Mi smo još 2019. podnijeli zahtjev za povratom odličja za vrijeme dok je predsjednica bila Kolinda Grabar Kitarović. no ona se oglušila na taj zahtjev i nije postupala po njemu", izjavio je Filip Glavaš. "Nedavno, prije mjesec dana uputili smo ponovno zahtjev predsjedniku Zoranu Milanoviću da postupi po tom ranijem zahtjevu, što je on učinio i donio jedinu razumnu i logičnu odluku s obzirom da su te odluke bile donesene temeljem ranije presude Vrhovnog suda kojom su bile potvrđene osuđujuće presuda. To je kasnije ukinuo Ustavni sud, a potom i Vrhovni", objasnio je u izjavi Hini odvjetnik Filip Glavaš.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više