Novosti

Kronika

Milena Lazić: Dobivamo što zatražimo

Imamo VSNM na razini županije te vijeća u Slatini i Orahovici, a i osam vijeća na razini općine odlično surađuju s lokalnim vlastima, kaže predsjednica VSNM-a Virovitičko-podravske županije

Large 11

Milena Lazić

Kakvo je trenutačno stanje unutar srpske zajednice Virovitičko-podravske županije?

Pored onog na županijskoj razini, formirali smo dva manjinska vijeća na razini gradova te osam na razini općina. Nemaju sva svoje prostorije za rad, koje financiraju lokalne sredine – županijsko tako ima sjedište u Virovitici, slatinsko djeluje u gradskim prostorijama, a ono u Orahovici nema svoj ured, ali mu vlast toga grada izlazi ususret kadgod se ukaže potreba; to se vijeće, moram napomenuti, nije uspjelo konstituirati u protekla dva mandata, tako da su aktualni vijećnici sada na svojevrsnom početku. Ali zato sva vijeća na općinskoj razini odlično surađuju s lokalnim vlastima, pa uglavnom dobivamo ono što zatražimo. Županijsko i slatinsko vijeće održava usku suradnju s Prosvjetinim pododborom, no unatoč konstantnom interesu i podršci našem Društvu, ona je ove godine, radi koronavirusa i epidemioloških ograničenja, znatno smanjena: nema uobičajenih zajedničkih druženja, nastupa, aktivnosti i putovanja. Tako je VSNM Voćina morao otkazati folklornu manifestaciju koju tradicionalno organizira u povodu svoje slave, a ni slatinski pododbor Prosvjete nije održao svoju smotru. Morali su otkazati i dogovoreno gostovanje kod mađarske zajednice u Grubišnom Polju te nastup u Dalju. Ne očekujemo da će se do kraja godine stvari u tom smislu promijeniti nabolje.

Dakle, korona je u velikoj mjeri poremetila vaše planove, no je li bilo kakvih iznimaka?

Da, u suradnji sa SNV-om uspješno smo odradili humanitarne akcije na terenu, a tu su i tradicionalne božićne i uskršnje proslave koje smo ipak 'odradili' u određenoj mjeri, pa se već pripremamo za Božić predstojećeg januara, s nadom da ćemo uspjeti provesti sve što smo naumili, unatoč tome što pandemija sve jače hara. Osim toga, ohrabreni dobrim iskustvima iz proljetnih humanitarnih akcija, pripremamo nove – kako bismo, ustreba li, i u najhladnijim danima godine mogli pomoći najugroženijim pripadnicima naše zajednice.

Kako manjinska vijeća na vašem području surađuju sa SPC-om?

Jako dobro, naš se narod već po tradiciji okuplja oko Crkve koja nas sve povezuje, za što velika zasluga pripada ovdašnjim sveštenicima. Tako se, primjerice, u organizaciji SNV-a na zemljištu SPC-a u Slatini gradi naš kulturni centar. Pravoslavni hramovi, u čijoj obnovi sudjelujemo kolikogod možemo, postoje u mnogim mjestima Županije – ne, nažalost, i u Virovitici – i često budu dupkom puni, pogotovu za velikih vjerskih blagdana ili parohijskih slava, kad se pored svečanih liturgija održavaju 'kramovi', narodni skupovi koji obično budu masovni. Ove su godine, opet uslijed korone, takva okupljanja zabilježila manju posjećenost, pa tako u Slatini nije bilo ni uobičajenog nogometnog turnira uoči Petrovdana. Nismo ga, jednostavno, bili u stanju organizirati u skladu sa svim propisanim epidemiološkim mjerama i pravilima.

Kako stojite s obnovom spomenika NOB-u te komemoracijama žrtvama fašizma? Sudjelujete li u njima?

Ovdje nitko nema problema s NOB-om i ne osporava žrtve ustaškog režima, pa VSNM na županijskoj razini organizira dvije komemoracije, onu u Voćinu za 320 stradalih u januarskom masakru 1942. te u Noskovačkoj Dubravi, u čijem se sabirnom logoru iste godine umiralo nakon ustaško-njemačke ofenzive na Kozaru. Na tamošnjem je groblju u spomen na 69 ubijenih mališana Potkozarja prije gotovo šest desetljeća podignut spomenik, koji namjeravamo dograditi do jubileja naredne godine. Dopuste li okolnosti, Omladinska mreža će do kraja ove jeseni ili predstojećeg proljeća na tom prostoru imati radnu akciju, nalik onoj lanjskog oktobra, kada je uređen spomenički kompleks u Voćinu. Naravno, radnim akcijama i komemoracijama redovito se pridružuju naši vijećnici iz susjednih županija te delegacije drugih tijela naše zajednice, baš kao što i mi odlazimo u Kusonje i Kukunjevac, Sloboštinu i Gudovac.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više