Novosti

Društvo

Ukradeni Božić

Virovitički VSNM traži od ministrice Blaženke Divjak da se školski zimski praznici produže do 7. siječnja kako djeca koja slave Božić po julijanskom kalendaru ne bi bila zakinuta

Rkz4w2bqfzve1hf3nfl9gf0vtru

Predsjednik virovitičkog VSNM-a Staniša Žarković uputio je otvoreno pismo ministrici znanosti i obrazovanja Blaženki Divjak u kojem traži da školski zimski praznici traju do 7., a ne do 6. siječnja kako je preporučeno. Žarković smatra kako će tim naputkom djeca koja Božić slave po julijanskom kalendaru biti zakinuta za proslavu blagdana u obiteljskom zajedništvu.

‘Ministrica Divjak nije predložila da se radni dani izgubljeni u štrajku nadoknađuju na Božić kao ni na Badnjak, a ni na Sveta tri kralja po gregorijanskom kalendaru. To je precizno navedeno u popisu prioriteta za planiranje nadoknade nastave koji je 6. prosinca ministrica potpisala i poslala svim školama u Hrvatskoj’, piše Žarković.

U dopisu, poslanom i pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović i pravobraniteljici za djecu Helenci Pirnat Dragičević, Žarković podsjeća da je Sabor Zakonom o blagdanima, spomendanima i neradnim danima odredio da za Božić građani pravoslavne vjere imaju pravo na slobodan dan.

‘Vjerujemo da ministrica nije iznad zakona, Ustavnog zakona, međunarodnih konvencija i samog Ustava Republike Hrvatske koji priznaju pravo pripadnicima vjerskih odnosno nacionalnih manjina na zaštitu njihovog identiteta i zaštitu prava vjeroispovijedi. Tužno je ponovo doživljavati kako ‘naputci’ postaju važniji od zakona pa i Ustava te kako državna uprava, lokalna i područna samouprava lakše krše zakone i Ustav nego ‘naputke’, pa čak i u slučajevima kada to znači oduzeti radost Božića djeci koja imaju nesreću da u Republici Hrvatskoj, kako se čini, Božić im, ako pripadaju manjinskoj pravoslavnoj vjerskoj zajednici, može ukrasti ministrica potezom pera’, piše u dopisu.

Od Vlade je zatraženo da temeljem Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina i Ustava, a sukladno njezinim temeljnim odrednicama i programu, ispravi pogrešku ministrice Divjak i omogući sretan Božić pravoslavnoj djeci i njihovim obiteljima.

‘I molimo da ne pokušavate problem rješavati izjavom kako učenici pravoslavne vjere mogu izostati taj dan. Takvo rješavanje problema našu djecu izlaže ogromnom broju vrlo neugodnih iskustava’, upozorava predsjednik virovitičkog VSNM-a.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više