Novosti

Politika

Milo izgubio Nikšić

Posebnost lokalnih izbora je što su se održali u ehu euforije nakon svrgavanja Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista sa vlasti nakon 30 godina. Za novog gradonačelnika Nikšića već se proglasio Marko Kovačević, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore"

Large internacionala ko%c5%beul

Milo Đukanović (foto Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL)

Nije čest slučaj da lokalni izbori u jednoj maloj državi budu među glavnim temama u susjednoj državi, baš kao što se desilo sa nedavno održanim lokalnim izborima u Nikšiću. Posebnost ovih izbora je što su se održali u ehu euforije nakon svrgavanja Mila Đukanovića i Demokratske partije socijalista (DPS) sa vlasti i to nakon 30 godina, pa su se i ovi sagledavali samo kao nastavak tih izbora. Poseban interes za nikšićke izbore iskazan je u Srbiji gdje je primjetno bilo čak jedinstvo vlasti i opozicije koji su mahom svoju podršku davali listi "Za budućnost Crne Gore", koju je predvodila Demokratska fronta Andrije Mandića, ljubimca vlasti u Srbiji. A kad je već toliko strasti bilo oko izbora, logično je bilo da sama kampanja protekne u "uzavreloj" atmosferi, što je postalo već opće mjesto. Tučnjave među aktivistima, paljenje automobila, uvredljive poruke na nikšićkoj džamiji – nova je to normalnost u Crnoj Gori. Nova normalnost jest i da DPS gubi izbore, što je na kraju bio slučaj i u Nikšiću, iako su samostalno osvojili najveći broj glasova, ali nedovoljno da formiraju vlast. Sa 18 od ukupno 41 mandata nakon 20 godina DPS postaje opozicija u rodnom gradu Mila Đukanovića. Prosrpski blok, dakle koalicije "Za budućnost Crne Gore" i "Mir je naša nacija" predsjednika Skupštine Crne Gore Alekse Bečića sakupili su dovoljnih 21 mandat, pa im jedan mandat građanskog pokreta URA Dritana Abazovića i neće puno značiti. No nemoguće je sagledavati rezultate ovih izbora, a ne osvrnuti se na rezultate parlamentarnih i vladu koja je mukom stvorena, a u kojoj nema Andrije Mandića, iako je Demokratski front dio vlade. Nemoguće jer je rekonstrukcija vlade već neko vrijeme tema u Crnoj Gori, a loš rezultat Abazovićeve URA-e moglo bi ugroziti njegovu, zasad, snažnu poziciju u vladi, a ojačati samog Mandića.

Za novog gradonačelnika Nikšića već se proglasio Marko Kovačević, nosilac liste "Za budućnost Crne Gore". On se idealno uklapa u tu novu crnogorsku realnost. Hapšen je zbog nošenja srpske zastave ispred crkve u Nikšiću za vrijeme litija i to je, u ovoj konstelaciji snaga, njegova najveća vrijednost. Sam Đukanović izjavio je nakon izbora da to nije njegov politički kraj jer je DPS i dalje najjača stranka, a u odnosu na parlamentarne izbore čak su dobili i više glasova u Nikšiću, naglasio je.

Kao još jednu specifičnost izdvojimo učešće i osvajanje jednog mandata liste Miodraga Dake Davidovića. Davidović, inače kum Momira Bulatovića, bivši je funkcioner Državne bezbednosti, ministar trgovine u vladi SAO Hercegovine i pobornik ideja Radovana Karadžića. Osim što je gonjen za šverc cigareta, na njega je u Beogradu pokušan i atentat za što je on optuživao aktualnog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više