Novosti

Kronika

‘Mилункa’ у Бoрoву

Пoвoдoм стoгoдишњицe зaвршeткa Првoг свeтскoг рaтa, ВСНM Бoрoвa oргaнизoвao je извoђeњe мoнoдрaмe пoсвeћeнe Mилунки Сaвић, српскoj jунaкињи с нajвишe вojних oдликoвaњa

Sp7wdmiehqgea7ubapz0t9znnbc

Povodom stogodišnjice završetka Prvog svetskog rata, VSNM Borova organizovao je izvođenje monodrame ‘Milunka’ posvećene Milunki Savić, srpskoj junakinji s najviše vojnih odlikovanja. Milunku igra Vesna Stanković, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda i autorka predstave nastale u produkciji Teatra Balkan Novi Pokret.

- Do sada sam obišla nekoliko kontinenata i mislim da ću je igrati do kraja života. Predstava je dokumentarno rađena na osnovu iskaza savremenika, priča koje su mi pričali njeni unuci, praunuci, snaje, ljudi koji su je poznavali dok je bila živa. Ovo je jedna lekcija o ljubavi, patriotizmu i čovekoljublju - kaže glumica koja je ‘Milunku’ za četiri godine odigrala više od 160 puta.

Milunka Savić je rođena u selu Koprivnica kod Jošaničke Banje 1892. godine, a umrla je 1973. godine u Beogradu. Sedam godina je provela u oba Balkanska i Prvom svetskom ratu. U početku se predstavljala kao muškarac dok nije ranjena. Posebno se istakla kao bombaš u Kolubarskoj bici. Primila je ukupno dvanaest odlikovanja za hrabrost među kojima su i dva ordena francuske Legije časti, Karađorđeva zvezda s mačevima i medalja ‘Miloš Obilić’. Iako je posle rata radila kao čistačica, uz ćerku Milenu i tri usvojene ćerke, othranila je i školovala ukupno 37-ero dece, bez ikakve pomoći države.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više