Novosti

Kronika

Mistična Baranja

Desetu godišnjicu od osnivanja, Udruženje za ruralni turizam "Đola" iz Darde obeležava predstavljanjem mobilne igre "Mystical Baranja" (Mistična Baranja) koja je namenjena posetiocima istoka Hrvatske

Large 5

Mobilna igrica za turističku promociju Baranje

Desetu godišnjicu od osnivanja, Udruženje za ruralni turizam "Đola" iz Darde obeležava predstavljanjem mobilne igre "Mystical Baranja" (Mistična Baranja) koja je namenjena posetiocima istoka Hrvatske. Ljubiteljima istorije, tradicijske baštine i narodne predaje tako su ponuđeni sadržaji za zabavu, učenje, ali i turističku promociju. Mobilna igrica koja na edukativan način predstavlja baranjsku istoriju kroz mitove, bajke i legende, nastala je u sklopu projekta e-Vrisak Baranje koji je trajao od februara 2021. do februara 2022. godine, financiranom iz bespovratnih sredstava Europskog socijalnog fonda.

Tridesetoro dece i mladih koji su projektni učesnici, zajedno s IT stručnjakom Antom Vekićem, kreirali su čarobni svet Baranje. U deset godina udruženje Đola, na čelu s predsednicom Bogdankom Ćudić-Vilić, provelo je desetak projekata financiranih iz Europskoga socijalnog fonda, održali su više od 40 edukacija i 120 kreativnih radionica, a kreativnost su iznova dokazali mobilnom igricom.

U godinu dana održano je gotovo šezdeset radionica, grupnih, i individualnih u kom su mladi učesnici projekta naučili proces kreiranja mobilne igrice. Tokom tog perioda učesnici su uspeli izraditi i vlastite 2D igrice koje su potom preneli na svoje mobilne uređaje. Glavni protagonist igrice je mali arheolog Đuka koji kroz deset razina putuje po Baranji u potrazi za skrivenim blagom. Njegov lik susreće likove iz kulturne i istorijske baštine Baranje te likove iz bajki i legendi. Tokom puta Đuka susreće razne nemani, zmajeve, i komarce, Čingi – lingi bandu, veštice i druge, a osim novčića skuplja baranjske ljute papričice i grožđe koji mu daju snagu za nastavak puta.

Uz vodstvo Sulejmana Veličanstvenog, a u strahu od Crvene Marte vladarice zmajevačkih vinograda, Đuka uz veštinu spretnog igrača pronalazi blago i time otvara i posljednji deo karte Baranje. U Udruženju za ruralni turizam Đola nadaju se da će mladi koji su učestvovali u kreaciji mobilne igre Mystical Baranja, obogaćeni novim znanjem i veštinama nastaviti kreirati svoje sanjane svetove. Igrica se može besplatno preuzeti u trgovini aplikacija za android uređaje, a u planu je i razvoj igrice.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više