Novosti

Stogodnjak

Modne novosti

26. 5. – 2. 6. 1923: "I naše će Srpkinje, Hrvatice, Slovenke, Crnogorke, a i druge dame koje žive u državi, zacijelo nastojati da svu prednost ovogodišnje ljetne mode izrabe u svoju korist, kako bi njome povećale gracioznost svoje pojave, svoju dopadljivost i eleganciju"

Large stogodnjak

(foto Pinterest)

"I naše će Srpkinje, Hrvatice, Slovenke, Crnogorke, a i druge dame koje žive u državi, zacijelo nastojati da svu prednost ovogodišnje ljetne mode izrabe u svoju korist, kako bi njome povećale gracioznost svoje pojave, svoju dopadljivost i eleganciju", pišu novine, osvrćući se na vijest iz Pariza, gdje se već najavljuju "senzacionalne novosti u odijevanju dama". Kreće se sa šeširima: "U oči upadaju nove forme, koje – poput vijenca – okružuju jednostavno friziranu glavicu… Kombinacija sa cvijećem i voćem jedna je od novosti ljetnih modela…i zacijelo će našim krasoticama izvrsno pristajati na njihovim lijepim glavicama…"

Autor članka zatim ističe "ljepotu bijelih ogrlica. One su najljepši, najjednostavniji, a opet elegantan ures za vrat. Nema ništa ljepšega od bijele ogrlice kako kontrastira s tamnim tenom ljepotice, koju je već opalio sunčani žar. Tada svaka dama izgleda barem za pet godina mlađa." Ne zaboravljaju se, naravno, ni cipele: " Ovog ljeta će se nositi cipele u svim bojama. Pojavila se i plava, poput baršuna mekana boja, onda tamno-smeđa, pa zelenkasta, zatim glace-kožom kombinirana s lak kapicama.

Ove cipele raznih boja izvrsno pristaju uz lijepe i svijetle ljetne haljine, dok se uz tamnije ulične suknje te cipele ne nose. Uz njih se obično uzimaju cipele smeđe boje, dok se amerikansko-žute cipele nose samo za šport. Cipele na vrpce ili kopče sasvim su iščezle s ulice i to zbog toga što nogu prave debelom i nespretnom. Vitkost ženske noge baš i jest ono što najviše privlači, pa je i zadaća mode da to što više istakne kroz lijepu i pristalu cipelicu. Kao najelegantnija cipela za poslijepodne ili kazalište dominira još uvijek izrezana cipela, naprijed s lakom, a straga s kožom…" Autor se na kraju bavi i – crnim čarapama. "Izgleda da je njima došao kraj. Siva, svilena čarapa vrijedi kao posljednja novost u izrezanoj polulakastoj cipeli. Ovogodišnje je pravilo za čarapu uopće da mora biti usklađena s bojom cipele i haljine. Na večer se i dalje nose prozirne, šupljikave čarape…" završava se na kraju ova priča o modnim novostima.

 

Na bečkom kotarskom sudu osuđene su Anka i Dušanka E. iz okolice Drvara, jer su "dovele u tešku zabludu konduktera, a tramvajskoj kompaniji nanijele štetu…" A što se zapravo dogodilo? Anka i Dušanka, majka i kći, stajale su na stanici i čekale tramvaj. Uto je Dušanka ugledale na zemlji dvije karte za prijelaznu vožnju koje su baš glasile za smjer kojim su one išle. Uzele su ih sa zemlje i ušle u kola. Kondukter karte nije ni pogledao, samo je putnice propustio naprijed. Ali u tramvaju se pojavio kontrolor i utvrdio da su karte nevažeće. "Digle ste ih sa zemlje, sve sam vidio", kazao je i pozvao policajca koji je majku i kćer odveo u – zatvor. Sud je čin okvalificirao kao tešku prijevaru i osudio kćer na globu od 500 kruna, a majku na 300 kruna. Uzalud su bile Dušankine riječi: "Svejedno je tko se kartom služi, ako joj nije istekao rok valjanosti…"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više