Novosti

Kronika

Monografija za Viteza

Sisački pisac Đuro Maričić objavio knjigu o klasiku poezije: ‘Grigor Vitez je, nakon Jovana Jovanovića Zmaja, najveći pjesnik za djecu južnih Slavena’, kaže autor monografije

G41nqc7z2b41ij6nea8rxyz0doq

Monografija posvećena čuvenom pjesniku 

Više od pola stoljeća od smrti pjesnika Grigora Viteza, sisački pisac Đuro Maričić objavio je njegovu monografiju, koja na 300 stranica donosi vjeran portret ovog poznatog književnika.

- Monografija Grigor Vitez sadrži moje napise i naučne radove o tom slavnom pjesniku za djecu i odrasle, uz kratke dodatke s eminentnog naučnog skupa u njegovu čast. Također, u njoj sam prikazao značaj onomatopeje u naslovu pjesme ‘Kako živi Antuntun’, a uvrstio sam i kratku studiju o jeziku kojim je pisao Grigor Vitez. U monografiji sam predstavio i izbor iz cijelog njegovog stvaralaštva, uz biografiju i bibliografiju, zaključno s mojom pjesmom posvećenom Grigoru - kaže Đuro Maričić, i navodi da je ovo prva monografija ovog književnika te vrste.

U knjizi se nalaze i brojne fotografije iz života Grigora Viteza, nastale u raznim prilikama; u porodičnom krugu, na poslu, s nastupa folklorne grupe, kao i one tokom života u partizanima. Prikazani su i izgled njegove skulpture, crtež rodne kuće, te fotografije njegovih pisama učenicima škole u Žabnu, s kojima je održavao prijateljske odnose, a koje su u vlasništvu Jerka Barišića. Tu su i fotografije iz pododbora SKD Prosvjeta iz Okučana, koji čuva sjećanje na slavnog zemljaka, zahvaljujući zalaganju Nikole Lončarevića.

- Neetički odnos pojedinih antologičara i pjesnika prema sjajnom pjesniku Vitezu, koji su zanemarili njegov značaj u antologijama hrvatske dječje poezije, ponukao me je da se upustim u ovu veliku avanturu, braneći time ljudske vrijednosti i visoku vrijednost Grigorovog stvaralaštva - navodi Đuro Maričić.

- Nema sumnje, Grigor Vitez je, nakon Jovana Jovanovića Zmaja, najveći pjesnik za djecu južnih Slavena. On je oživio našu učmalu poeziju za djecu. Njegovom pojavom došlo je do prijeloma u toj vrsti stvaralaštva te je ono poprimilo sasvim drugi karakter, osvježen u svakom pogledu. Iako mu je poezija pretežno vezana za dijete i prirodu, istovremeno je i urbana - zaključio je Đuro Maričić.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više