>

novosti logo

Kronika Kronika

Vitez iz dječje perspektive

Na prvi ‘Prosvjetni’ Festival dječje ilustracije pristiglo je devedesetak radova koji tematiziraju likove i scene iz djela poznatog pjesnika i pisca Grigora Viteza

U prostorijama zagrebačke biblioteke ‘Prosvjete’ 14. juna je otvorena izložba izabranih radova pristiglih na ovogodišnji, prvi po redu Festival dječje ilustracije.

- Djeca su ove godine crtala likove i scene iz djela Grigora Viteza - rekla je voditeljica Biblioteke Snježana Čiča, ističući da su se za Viteza odlučili jer su njegova djela nalaze u školskim programima, a njegove knjige su dostupne u svim školskim knjižnicama. Kako je objasnila, natječaj je objavljen u ‘Bijeloj pčeli’, ‘Prosvjetinom’ dječjem časopisu iz Rijeke, a poziv je upućen i školama.

- Na natječaj je pristiglo 90-ak radova učenika od 1. do 7. razreda osnovnih škola iz skoro svih krajeva Hrvatske, od Dalmacije i Like, preko Zagreba, Korduna i Banije pa do Slavonije i Baranje - dodala je Čiča.

Žiri, koji su činile profesorica srpskog jezika Marica Šimunić, historičarka likovne umjetnosti Tamara Ražov i Snježana Čiča, odabrao je najuspješnije radove u četiri kategorije (1. i 2., 3. i 4., 5 i 6. i 7. razred), a nagrađeno je njih 12. Najbolji u kategoriji 1. i 2. razreda bili su Danijel Orlović iz Knina, Janko Šaula iz Vojnića i Tijana Lončar iz Trpinje. Od učenika 3. i 4. razreda najbolji su bili Luka Marković iz Krnjaka, Anastasija Stojanović iz Dvora i Darijo Poštić iz Topuskog. U kategoriji 5. i 6. razreda nagrađeni su Nađa Stojković i Miljana Štula iz Trpinje i Dragana Pajić iz Vrgimnosta. Najbolji sedmaši su Lidija Štrbac iz Dvora te Tijana Bajić i Vladan Smiljanić iz Bršadina. Nagrade najboljima su poslane poštom, a prigodne poklone dobili su i ostali učesnici konkursa.

- Zahvaljujemo se nastavnom kadru što se odazvao na naš poziv i na taj način potaknuo svoje učenike da čitaju i ilustriraju književna djela našeg velikog pisca - rekla je Snježana Čiča.

Tamara Ražov je objasnila da se žiri u ocjenjivanju rukovodio time da radovi budu autentično dječji, a izrazila je i žaljenje što nema dovoljno sredstava kojima bi se omogućila kvalitetnija ilustracija dječje literature.

Izložba će se moći razgledati do 30. juna, a po riječima Snježane Čiče, ova izložba predstavlja kraj sezone događanja u biblioteci ‘Prosvjete’ koja će biti nastavljena ujesen.

1/1