Novosti

Politika

Možemo predlaže deset točaka za obnovu

Država u svom vlasništvu ima Hrvatsku poštansku banku pa bi njezina suradnja s HBOR-om mogla osloboditi sredstva potrebna za samoobnovu, kaže Sandra Benčić iz Možemo

Large sandra

Sandra Benčić, zastupnica Možemo (foto Davor Puklavec/PIXSELL)

Klub zastupnika Zeleno-lijevog bloka je u 10 točaka sažeo pitanja koja se trebaju razriješiti za unaprjeđenje obnove, a prva je centralizacija svih procesa u jednu instituciju, rekla je u nedjelju predsjednica Kluba Sandra Benčić vezano za izbor novog ministra Branka Bačića, javlja agencija Hina.

Benčić je na konferenciji za novinare na Markovom trgu rekla da će se Bačić, koji je predložen za ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, sutra predstaviti na odborima u Hrvatskom saboru i očekuje se da iznese plan "odčepljivanja" procesa obnove, koji još nije niti pošteno krenuo.

Istaknula je da su u 10 točaka, koje očekuje da ih Bačić i Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem naprave, sažimaju krucijalna pitanja koja se moraju razriješiti u idućim mjesecima da bi do kraja godine vidjeli obnovu u puno većem zamahu.

Ustvrdila je da je premijer izravno odgovoran za to što se obnova do sada nije događala jer ni jedan ministar nije imao "slobodne ruke".

"Prva stvar koju treba napraviti je centralizirati sve procese obnove u jednu instituciju", poručila je Benčić, dodavši da je to bio njihov zahtjev od samog početka.

Kaže da se sada može vidjeti kako se diverzifikacija obnove kroz nekoliko institucija pokazala pogrešnom i da se puno vremena troši na dopisivanje među institucijama, umjesto na gradnju kuća.

Također, da bi samoobnova krenula, ključno je ljudima osigurati pristup financijskim sredstvima putem HBOR-ovih kreditnih linija koje imaju vrlo niske ulazne kriterije i kamatnu stopu i koji će se po završetku radova zatvarati financijskim sredstvima države i lokalnih samouprava, dodala je.

Ako HBOR ne može direktno plasirati kredite fizičkim osobama, neka plasiraju te kreditne linije preko poslovnih banaka, ali isključivo uz uvjete koje HBOR postavi i uz garanciju države, rekla je Benčić. Kaže i da država u svom vlasništvu ima Hrvatsku poštansku banku pa bi njezina suradnja s HBOR-om mogla osloboditi sredstva potrebna za samoobnovu.

Smatra da svima kojima kuće trebaju biti srušene i izgrađene nove, država treba ponuditi da u roku od šest do 12 mjeseci, pristanu na montažne kuće. Kaže da su montažne kuće visoko energetski učinkovite i daleko otpornije na potrese.

Država treba organizirati naše proizvođače montažnih kuća i s njima uz sredstva iz EU fondova, osigurati po mogućnosti otvaranje pogona na Banovini. Oni koji žele zidane kuće mogu putem HBOR-ovih kreditnih linija, krenuti u samoobnovu, a kredit će im se zatvoriti sredstvima države, rekla je.

Benčić kaže da obnova stambenih zgrada ne smije više ovisiti o dobrovoljnosti 51 posto stanara, a da konstrukcijsku obnovu treba definirati na način da je to obaveza i države i stanara, a ne pitanje dobrovoljnosti.

Jedan od glavnih čepova je, kaže Benčić to što nemamo dovoljno projektanata i izvođača koji se javljaju na natječaje, ustvrdivši da su cijene koje propisuje Vlada "neadekvatne", a i zbog toga što je hrvatsko građevinsko tržište premalo.

Založila se da se osigura "široki bazen" tvrtki koje sudjeluju u projektiranju i radovima, na način da se otvore i stranom tržištu te uvede "dinamički sustav javne nabave".

Navela je i kako je hitno potrebno osigurati poseban program socijalnih usluga za Baniji, kao što su modeli zajedničkog stanovanja sa socijalnim uslugama za starije osobe te socijalne usluge u kući, donosi Hina.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više