Novosti

Politika

Mrak u Srbiji

Programski direktor N1 Igor Božić ispričao se gledateljima što su 24 sata na svojim ekranima gledali crni ekran umjesto programa uz natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija", ali da su morali pokazati "kako bi Srbija izgledala da nema televiziju N1 i Nova S"

Large n1

N1 je na jedan prekinup emitiranje programa

Program televizija N1 i Nova S u Srbiji jučer nije emitiran u znak prosvjeda protiv političkog pritiska na medije u toj zemlji i zbog izostanka rezultata natječaja za dodjelu nacionalne frekvencije.

Programski direktor N1 Igor Božić ispričao se gledateljima što su 24 sata na svojim ekranima gledali crni ekran umjesto programa uz natpis "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija", ali da su morali pokazati "kako bi Srbija izgledala da nema televiziju N1 i Nova S".

"S obzirom na sve pritiske koje imamo, od omalovažavanja i vređanja novinara, preko napada na medije preko finansijskih instrumenata da se na sve načine spreči da nas iko emituje… Sistematski se radi da se istisnemo s tržišta jer smetamo vlastima, jer ne postoji zabranjena tema kod nas", podsjetio je Božić.

Nova i N1 su u vlasništvu grupe United Media poduzetnika Dragana Šolaka, kojeg režim Aleksandra Vučića smatra produženom rukom opozicije što preko televizijskih kanala stremi njegovom rušenju. Razboritiji promatrači tamošnje situacije će reći da je to samo jedan u nizu lažnih povoda; stvarni je da najmoćniji čovjek u Srbiji ne podnosi nikakvu kritiku i sustavno radi na rasturanju svakog disonantnog glasa. Budući da spomenuti kanali ugošćuju i Vučićeve kritičare, aktualna vlast je uložila nemale napore da opstruira njihov rad.

U kolovozu ove godine Regulatorno telo za elektroničke medije (REM) dodijelilo je nacionalne televizijske frekvencije istim televizija koje su ih već posjedovale (B92, Prva, Pink, Happy). Dio javnosti bio je nezadovoljan takvom odlukom; radi se mahom o kanalima koji svakodnevno napadaju Vučićeve neistomišljenike, šire dezinformacije, mržnju te krše osnovne postulate novinarske struke i samih uvjeta dobivanja koncesije. Prema informacijama do kojih je došla kompanija United Media, samo u zadnje dvije godine imale su više od 30.000 procesuiranih prekršaja.

Tada je najavljen natječaj i za petu koncesiju, na koju se javila i Nova S. No rezultati do danas nisu objavljeni. Među kritičarima rada REM-a nije isključena mogućnost da se namjerno izbjegava dodjela koncesije spomenutoj televiziji.

N1 televiziju, koja je i zbog toga privremeno obustavila emitiranje programa, podržali su jučer opozicijski zastupnici u Skupštini Srbije. U rukama su držali papire s natpisom "Mrak u Srbiji bez slobodnih medija".

Prorežimski tabloidi su optužili reportera N1 televizije da im je on dao transparente. "To se naravno nije dogodilo, naš reporter nit je delio letke, nit je znao šta će da se desi unutra. Suština je da su tamo neke službe novinara koje sede i u svakom trenutku su spremne da plasiraju laži. I onda dolazimo do pitanja o dve Srbije. Propaganda protiv nas se stalno vodi i to nas sprečava da radimo naš posao", istakao je Božić.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više