Novosti

Politika

MUP protiv Vijeća Europe

Državna tajnica Terezija Gras tvrdi da su članovi delegacije CPT-a prijetili pojedinim policijskim službenicima, pokušali otuđiti dokumentaciju i nasilno ući u službene prostorije

Large intrigator  jerko

Optužila europsku delegaciju za nasilje – Terezija Gras (foto Sanjin Strukić/PIXSELL)

Predstavnici Odbora za sprječavanje mučenja i nehumanog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja (CPT) Vijeća Europe sastali su se u ponedjeljak, 18. listopada u Zagrebu s dužnosnicima Ministarstva unutarnjih poslova na čelu s ministrom Davorom Božinovićem i državnom tajnicom za europske i međunarodne poslove u MUP-u Terezijom Gras.

Logično je pretpostaviti da je delegacija CPT-a, predvođena predsjednikom Alanom Mitchellom, prilikom susreta postavila i pitanje neobjavljivanja izvještaja te institucije o Hrvatskoj, usvojenog još u studenome prošle godine i sastavljenog temeljem nalaza misije CPT-a u pograničnim krajevima Hrvatske i Bosne i Hercegovine tijekom ljeta 2020. Prilikom tog posjeta provjeravane su optužbe protiv hrvatske policije za sustavno uskraćivanje prava na azil i teško fizičko zlostavljanje, pa i mučenje izbjeglica i migranata. Taj dokument do danas nije objavljen. Prema proceduri Vijeća Europe, država na koju se izvještaj odnosi mora izraziti suglasnost s njegovom objavom, što se obično događa u roku od tri mjeseca nakon njegovog usvajanja. Hrvatska je jedina članica Europske unije koja je u proteklih deset godina tu suglasnost uskratila i time se našla u društvu Turske i Rusije. Međunarodnoj novinarskoj mreži u kojoj sudjeluju i Novosti ovog je lipnja niz izvora potvrdio da je Hrvatska de facto blokirala izvještaj zato što je za nju uvelike nepovoljan, odnosno izvjesno je da su u njemu potvrđene spomenute optužbe.

MUP se o ovom pitanju uglavnom izbjegavao nedvosmisleno izjasniti. Novosti su, međutim, dobile pisano obrazloženje državne tajnice Gras upućeno ovog srpnja Centru za mirovne studije, kao odgovor na pitanja koja je ta organizacija uputila u nastavku javne tribine. Osim što je napisala da su članovi CPT-a u Hrvatsku došli s predrasudama temeljenim na "iznimno negativno intoniranim i neobjektivnim" izvješćima nevladinih organizacija, Gras tvrdi da je suglasnost za objavu izvještaja CPT-a uskraćena zato što su članovi delegacije Odbora prijetili policiji te pokušavali krasti i provaljivati!

"Ophođenje delegacije CPT-a bilo je suprotno svim diplomatskim uzusima koji se očekuju od predstavnika međunarodnih organizacija (uključujući izravne prijetnje pojedinim policijskim službenicima i pokušaj otuđenja službene dokumentacije, kao i pokušaj nasilnog ulaska u službene prostorije), čime je ujedno iskazano nepoštovanje prema institucijama i predstavnicima Republike Hrvatske", stoji u odgovoru.

Državna tajnica zamjera i to da je izvještaj CPT-a u velikoj mjeri temeljen "i na informacijama prikupljenima od strane migranata", kao i to da su njegovi članovi "posjet iskoristili za verifikaciju pitanja koja nisu primarno njihova nadležnost". Zbog njihovog je ponašanja, nastavlja Gras, upućen pisani prigovor glavnoj tajnici Vijeća Europe Mariji Pejčinović Burić, inače bivšoj Plenkovićevoj ministrici vanjskih poslova. Ističe i da su MUP i RH usvojili preporuke CPT-a i iskazali spremnost za otklanjanje "preostalih identificiranih nedostataka", kao i da je RH ispoštovala sve relevantne odredbe Konvencije o sprječavanju mučenja i nečovječnog ili ponižavajućeg postupanja ili kažnjavanja. "Iz ranije navedenih razloga nismo dali pristanak na javnu objavu izvješća što se nikako ne može tumačiti kao iskaz nepoštivanja prema CPT odboru već prije svega stavljamo u kontekst zaštite digniteta Republike Hrvatske i njezinih institucija", zaključuje Gras.

Spornu misiju CPT-a činili su forenzički liječnici, odvjetnici, kriminolozi i nekadašnji zamjenik ravnatelja policije Luksemburga. U tom se svjetlu optužbe Terezije Gras, koja u MUP-u slovi kao Božinovićeva desna ruka, naročito u području migracija, doimaju malo vjerojatne, pa i apsurdne. To joj, međutim, nije prvi put: Lydia Gall iz organizacije Human Rights Watch medijima je ispričala da je Gras na sastanku ustvrdila kako su optužbe za nasilje izmišljene i da se aktivisti odijevaju kao policajci (!) kako bi diskreditirali policiju. Šef SDP-a Peđa Grbin novinarima je odao i to da je državna tajnica vršila pritisak na tadašnju pravobraniteljicu Loru Vidović da prestane izlaziti u javnost oko slučaje stradale djevojčice Madine.

Prilikom ovotjednog sastanka u MUP-u razgovaralo se i o posjetu nove misije CPT-a Hrvatskoj tijekom 2022. Inače, CPT je prošlog mjeseca obišao BiH, uključujući Bihać, a u sastavu misije bilo je i dvoje forenzičara koji su 2020. utvrđivali stanje na hrvatskim granicama. Sudeći po tome i po nedavno objavljenoj snimci nasilja interventne policije nad migrantima, za državnu će tajnicu "u zaštiti digniteta Republike Hrvatske" biti još mnogo posla.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više