Novosti

Društvo

Hrvatska policija tukla trudnu migrantkinju

"Čim smo vidjeli policiju, zapucali su prema nama. Potom su nas uhvatili i počeli tući palicama. Sve, uključujući nas dvije trudnice. Rekle smo im to, čak pokazale testove za trudnoću, ali nisu marili", ispričala je za britanski iNews mlada žena porijeklom iz Maroka

Large borici

Iz kampa Borići, kraj Bihaća, u Bosni i Hercegovini (foto Filip Kos/PIXSELL)

Dok domaći mediji prenose antimigrantske predizborne slogane, strani donose nova svjedočanstva o brutalnosti hrvatske granične policije, koje nisu pošteđene trudnice ni maloljetnici. "Čim smo vidjeli policiju, zapucali su prema nama. Potom su nas uhvatili i počeli tući palicama. Sve, uključujući nas dvije trudnice. Rekle smo im to, čak pokazale testove za trudnoću, ali nisu marili", ispričala je za britanski iNews mlada žena porijeklom iz Maroka.

Šest mjeseci putuje balkanskom rutom u nadi da će doći do Španjolske, a u momentu razgovora s novinarima nalazila se u kampu Borići na teritoriju BiH, gdje ju je, kako kaže, hrvatska policija protjerala krajem prošlog februara. "Rekli su da će nas ubiti ako im ne predamo mobitele. Oduzeli su nam i torbe, odjeću, putovnice, sve. Nastavili su nas udarati po leđima, rekla sam da me boli, ali su nas i dalje tukli kao da smo životinje", dodala je.

U istoj grupi bio je i 17-godišnji mladić, koji je posvjedočio da su ga prije batinanja izgrizli policijski psi, a s novinarima je svoju priču podijelio i 38-godišnji gej muškarac, trenutno smješten u kampu Lipa. Iz Kameruna je izbjegao jer je bio zlostavljan zbog svoje seksualne orijentacije, a rutom je putovao s još dvoje afričkih izbjeglica, koji su nakon prelaska s islama na kršćanstvo izbjegli u strahu od progona. Sva trojica uspjela su iz BiH prijeći na teritorij RH, gdje ih je, kako tvrde, policija uočila na cesti, odvukla u šumu, opljačkala i pretukla pendrecima. Nakon svega su ih, govori muškarac, bacili u rijeku.

Iz hrvatskog MUP-a nisu komentirali ove navode, piše iNews, a ranije su sustavno demantirali saznanja o policijskim premlaćivanjima uz granicu. Za to vrijeme iz međunarodne mreže Border Violence Monitoring poručuju kako se radi o uobičajenoj praksi. "Iako je broj ljudi koji ostaju u regiji manji nego u prethodnom razdoblju, razina nasilja na granicama je u porastu. Sve više ljudi, uključujući maloljetne tražitelje azila bez pratnje, prijavljuje da su bili teško pretučeni i protuzakonito protjerani natrag u BiH od strane hrvatske policije. Mnogi pokazuju višestruke znakove fizičkog nasilja kao što su slomljene kosti, modrice i ugrizi pasa", stoji u njihovom posljednjem mjesečnom izvještaju.

Na linku ovdje možete vidjeti fotografije koje su snimili reporteri iNewsa.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više