Novosti

Politika

Na Dotrščini konačno otkrivena spomen ploča ustaškim žrtvama

Ploča je prvi put postavljena 1968. godine s tekstom koji je govorio o stradanjima Zagrepčana u ovoj park šumi, ali je odnesena 90-ih, kada su uništeni mnogi NOB-ovi spomenici. Otkrili su je Tomislav Tomašević i Franjo Habulin

Large spomenploca

Predstavnici Grada Zagreba i SABA-e otkrivaju spomen ploču (foto Zagreb.hr)

Povodom Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope 9. maja u zagrebačkom spomen parku Dotrščina otkrivena je replika spomen ploče koja je kao sjećanje na žrtve ustaša prvi put postavljena 1968. godine, a sada rekonstruirana prema fotografijama. 

Ploču su zajednički otkrili gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista (SABA) RH Franjo Habulin.

- Ustaški je režim od početka NDH provodio strahovladu koju Zagreb nije prihvatio i pružao je otpor - rekao je Habulin i naglasio da je svaki peti od ukupno 250 tisuća Zagrepčana učestvovao u otporu, bilo s oružjem u partizanima, bilo kao aktivist ili ilegalac.

Tomašević je kazao da se grad ponosi na svoju dugu antifašističku povijest.

- Kao grad heroj Zagreb je dao veliki doprinos antifašizmu, a ovo što se u Dotrščini dogodilo je zlo u kojem je stradalo sedam tisuća Židova, Srba, Roma, antifašista, ljevičara intelektualaca - svih Zagrepčana koji su se suprotstavili ustaškom teroru i takozvanoj NDH - rekao je.

Gradonačelnik je naglasio da ispravlja greške 90-ih, kada su uništavani svi spomenici NOB-a.

- Tokom 90-ih, kad su uništavani spomenici NOB-a, nestala je i spomen ploča, a danas je vraćamo na pravo mjesto kako bi komemorirali velike žrtve u borbi protiv fašizma, kako bi ih se sjećali, ali i da bi educirali i informirali buduće generacije o zlu koje se dogodilo na našim prostorima i u Evropi, da se to zlo više nikad ne bi ponovilo - kazao je.

Tomašević je naglasio da je borba protiv ugnjetavanja i diskriminacije uvijek aktualana, jer uvijek ima onih koji bi htjeli neke građane proglasiti drugotnima. 

- Kako što smo lani na ulaz u park postavili info ploču, na inicijativu Virtualnog muzeja Dotrščina i uz podršku Židovske općine Zagreb, SNV-a, SABA RH i Documente postavili smo repliku spomen ploče koja je bila postavljena 1968. godine s tekstom koji je govorio o stradanjima naših sugrađana u ovoj park šumi, rekonstruiranu s povijesnih fotografija. Ona je postavljena na rekostruirani temelj i nikad više neće biti odnesena, rekao je dogradonačelnik Luka Korlaet.

Prije komemoracije na Dotrščini, delegacije Grada Zagreba, SABA RH, Židovske općine Zagreb, SDP-a, Socijaldemokrata, Radničke fronte i ambasade Srbije, Zoran Pusić u ime Antifašističke lige RH i Slavko Kojić u ime stranke MB 365 položili su vijence, cvijeće ili kamen pred grobnicu narodnih heroja.

Odvojeno od njih, to je učinila i izaslanica predsjednika RH Melita Mulić.

Položeni su vijence i na Partizansko groblje gdje počivaju ostaci partizana poginulih u borbama oko Zagreba ili umrlih u bolnicama na kraju rata.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više