Novosti

Kultura

Predstavljanje berlinskog Aktives Museuma koji tematizira nacizam

U sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina, koji se održava uz podršku SNV-a, u četvrtak, 15. lipnja, u Zagrebu će predavanje održati dr. Kaspar Nürnberg, ravnatelj Aktives Museuma iz Berlina

Large predavanje

Predavanje dr. Kaspara Nürnberga, ravnatelja Aktives Museuma iz Berlina, održat će se u četvrtak, 15. lipnja, s početkom u 18 sati u Gradskoj knjižnici u Zagrebu (Galerija Kupola). Predavanje će biti na engleskom jeziku. Ulaz je slobodan.

Organizatori ističu da Aktives Museum nije muzej u tradicionalnom smislu, već otvoreni forum za sve koji su zainteresirani za bavljenje poviješću nacizma, društvenim okolnostima koje su dovele do nacizma i posljedicama koje ima danas.

Aktives Museum istraživanja usmjerava kroz niz formata kao što su izložbe, publikacije, razgovori i komemorativni i drugi događaji. Aktivnosti Aktives Museuma doprinijele su uspostavi i nekih od važnih muzejskih ustanova u Berlinu poput muzeja Topografije terora.

Predavanje ravnatelja predstavit će rad i način djelovanja Aktives Museuma koji okuplja veliki broj stručnjaka iz cijele Njemačke na temama vezanim uz povijest fašizma i otpora u Berlinu.

Dr. Kaspar Nürnberg je ravnatelj Aktives Museuma od 2007 godine. Prije toga radio je kao znanstveni suradnik Njemačkog povijesnog muzeja u Berlinu, Zakladi Francke'sche u Halleu te Njemačkom muzeju higijene u Dresdenu. Diplomirao je povijest, povijest umjetnosti, religijske studije i pedagogiju (Free University Berlin i University of Edinburgh).

Predavanje je dio ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina koji se kroz 2023. godinu održava u partnerstvu s Vijećem srpske nacionalne manjine Grada Zagreba, Hrvatskom udrugom nastavnika povijesti i zagrebačkom Gradskom knjižnicom.

Strana gostovanja u okviru Obrazovnog programa VMD održavaju se u partnerstvu i u uz podršku Odjela za kulturu Srpskog narodnog vijeća te podršku Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Vlade Republike Hrvatske.

Za sva predavanja u sklopu ciklusa Obrazovnog programa Virtualnog muzeja Dotrščina sudionici/ce mogu dobiti potvrdu o stručnom usavršavanju. Potvrde će izdati Hrvatska udruga nastavnika povijesti.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više