Novosti

Manjinski zastupnik

Najgora željeznica u EU

Prema godišnjem izvještaju Europske komisije, koji obrađuje tematiku transporta u EU, Hrvatska je najgora kada je riječ o učinkovitosti željezničkih usluga, rekla je Anja Šimpraga

Large sabor

(foto Goran Kovačić/PIXSELL)

SDSS-ova Anja Šimpraga govorila je o Prijedlogu o izmjenama Zakona o željeznici kojim se implementira direktiva EU i koji se donosi kako bi se dodatno uskladili članak 61. sa člankom 46. radi uspostave jedinstvenog željezničkog prostora.

- Prema godišnjem izvještaju Europske komisije, koji obrađuje tematiku transporta u EU, Hrvatska je najgora kada je riječ o učinkovitosti željezničkih usluga. Problem broj jedan transporta u Hrvatskoj jesu željeznice koje značajno zaostaju za prosjekom EU. Zastarjela i ograničena željeznička infrastruktura rezultira niskom kvalitetom usluga i preferiranjem drugih načina transporta, primjerice cestovnog. No troškovi i negativni utjecaj na okoliš mnogo su viši kod cestovnog prometa. U Hrvatskoj je sagrađeno tek pet do šest posto predviđene osnovne željezničke mreže Europe, dok je prosjek EU između 50 i 60 posto, što znači da Hrvatska deset puta zaostaje za tim prosjekom - rekla je Šimpraga.

Dodala je da ukupna duljina mreže željezničkih pruga kojima upravlja HŽ infrastruktura iznosi 2.617 kilometara, a elektrificirano je 980 kilometara mreže. U mreži se održava 536 kolodvora, 109 tunela i 544 mosta, objasnila je zastupnica i podsjetila da je istom mrežom u prošlosti obavljan četiri puta veći promet robe i tri puta veći promet putnika. Broj zaposlenih, naglasila je, višestruko je smanjen. Istaknula je da vlakovi u Hrvatskoj nemaju odgovarajuće realiziran pristup za putnike slabije mobilnosti, primjerice za one u invalidskim kolicima. Krajem 2020. donijeta je odluka za ukidanje noćne linije Zagreb-Split, kao i o ukidanju autobusne linije Knin-Zadar, te vlakovne linije Rijeka-Osijek u jutarnjem terminu kojom svakodnevno putuju djeca i zaposlenici Željezničko-tehničke škole u Moravicama.

- Srednjoškolci i studenti iz Kistanja pitaju se kako će do Zadra, baka Milka iz Gračaca ne može na liječnički pregled u Zagreb. Rad kolodvora ograničava se na način da više nema noćnih smjena, a primanja zaposlenih su na taj način značajno smanjena. Potrebno je pronaći model financiranja i sufinanciranja u dogovoru s općinama, gradovima i županijama ali i čuti glas Sindikata hrvatskih željezničara - zaključila je Anja Šimpraga.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više