Novosti

Stogodnjak

Skretničar si presudio

17. 5. – 24. 5. 1924: U sudaru Orijent-ekspresa i teretnog vlaka nedaleko od Postojne, u Sloveniji, pet osoba je poginula, a više ih je ozlijeđeno. Uzrok nesreće - krivo postavljena skretnica

Large stogodnjak

Orient Express (foto Wikimedia Commons)

Specijalna državna komisija pri Ministarstvu vjera završila je rad na zakonskom prijedlogu o vjerama i međuvjerskim odnosima. Po ovom zakonu "svakom građaninu ove zemlje zajamčena je sloboda ličnog verovanja i uživanja građanskih i političkih prava, nezavisno od verske zajednice…

Pravo na propovedanje vere imaju samo pristalice ustavom priznatih vera: pravoslavne, katoličke, muslimanske, evangeličke, starokatoličke, te aškenaskog, biblijskog i menantskog obreda… Državnoj vlasti pripada pravo da vodi nadzor nad pravilnim rukovanjem crkvene imovine i njenim prihodima. Za nova religijska udruženja predviđeno je da se ona ne smiju osnivati bez odobrenja državnih vlasti".

Poseban naglasak stavljen je na članke broj 28. i 45. zakona. Prvim se "zabranjuje svakom crkvenom licu da na verskim sastancima, bilo u crkvi ili izvan nje, kudi ili hvali neku političku stranku…" Za kršenje ovog člana predviđena je zatvorska kazna u trajanju od 6 mjeseci ili smjenjivanje s položaja.

Članom 45. zabranjuje se pak "silenje ili nagovaranje pojedinaca da pređu iz jedne na drugu veru, a za krivce su određene vrlo stroge kazne. Kazna je predviđena čak i za ono lice, koje bude samovoljno prešlo na drugu veru, ako za svoj postupak ne iznese opravdane razloge…"

 

Na beogradskom Dedinju postavljen je kamen temeljac budućeg kraljevskog dvorca. Učinio je to sam kralj Aleksandar i u temelj spustio povelju na kojoj piše: "Mi, Aleksandar Prvi, kralj Srba, Hrvata i Slovenaca, danas, 22. maja, pete godine po narodnom oslobođenju i ujedinjenju, a u trećoj godini svoga vladanja, udarismo prvi kamen u osnov svoga doma, koji podižem na Dedinju, blizu naše prestolnice Beograda, za sebe, svoju suprugu kraljicu Mariju i svoga sina prestolonaslednika Petra…"

 

U sudaru Orijent-ekspresa i teretnog vlaka nedaleko od Postojne, u Sloveniji, pet osoba je poginula, a više ih je ozlijeđeno. Ozlijeđenima je liječnička pomoć ukazana u tršćanskoj bolnici. Uzrok nesreće: krivo postavljena skretnica na ulazu u željezničku stanicu Prestranek. Nakon što je skretničar Criudensi vidio kakvu je katastrofu izazvao, ušao je u svoju sobu, uzeo revolver i samom sebi presudio.

 

Na suđenju Čarugi i njegovim ortacima svakog dana novine zabilježe pokoji novi zanimljivi detalj, od kojih neki izazivaju prave salve smijeha u sudskoj dvorani. Danas, to je kratki razgovor između predsjednika sudskog vijeća i drugooptuženog Pavla Prpića-Velikog. Pita ga sudac: "Prpiću, jeste li vi razumjeli optužnicu?" Prpić odgovara: "Jesam, gospodine!" Sudac će opet: "Priznajete li se krivim?" A Prpić će na to: "Tako, tako! Nešto malo!"

Smijeh u dvorani izazvalo je i suočenje Čaruge i Prpića, osobito kad mu se Čaruga unio u lice i podviknuo: "Ti lažeš", na što je Prpić uzvratio: "Gledaj, Jovo, sada moramo govoriti istinu, pa makar i 'štrik' zaradili!"

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više