Novosti

Društvo

Najgori u Evropi

HND će idućih dana krenuti u kampanju u kojoj ćemo objavljivati imena sudaca koji tuže novinare, rekao je Zovko na nedavnoj sjednici skupštine HND-a i podsjetio da je Hrvatska po broju od oko 900 tužbi protiv novinara najgora u Evropi

Large pxl 260822 95304572

(foto Davorin Višnjić/PIXSELL)

Članovi Hrvatskog novinarskog društva skupili su 40.000 kuna koje je na ime odštete zbog "povrede časti i ugleda" novinarka u mirovini Davorka Blažević sudskom presudom morala platiti sutkinji Vrhovnog suda Senki Klarić-Baranović.

Sutkinja je odštetu tražila zbog teksta objavljenog još 2015. u rubrici portala Tris "Portret tjedna". Prvobitna odšteta iznosila je 150.000 kuna, ali je pravomoćnom presudom spuštena na 40.000, što bi s kamatama i sudskim troškovima iznosilo 51.370 kuna, odnosno desetak mirovina Davorke Blažević. Predsjednik HND-a Hrvoje Zovko podsjetio je da je Hrvatska po broju od oko 900 tužbi protiv novinara najgora u Evropi.

- HND će idućih dana krenuti u kampanju u kojoj ćemo objavljivati imena sudaca koji tuže novinare, rekao je Zovko na nedavnoj sjednici skupštine HND-a i podsjetio na predsjednika Županijskog suda u Osijeku Zvonka Vrbana koji je više puta tužio portal Telegram i njegove novinare, te suca Županijskog suda u Zadru Ivana Markovića koji je podnio 26 tužbi protiv novinara i medija.

- Oni koji tuže trebali bi staviti određeni novčani polog, pa bi ga nakon završetka procesa dobili natrag ili bi bio uplaćen u državni proračun, ovisno o presudi. Time bi se destimuliralo serijske tužitelje, smatra Zovko.

Davorka Blažević zahvalila je učesnicima akcije na iskazanoj solidarnosti i istaknula da je zatražila reviziju presude od Vrhovnog suda i podnijela tužbu Ustavnom sudu.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više