Novosti

Politika

Naukom protiv diletantizma

Naučna suradnja historičara iz Hrvatske i Srbije je dobra, ali je problem što se poviješću istovremeno bave političari i diletanti, složili su se učesnici tribine 'Nova istraživanja o suvremenoj povijesti Srba i Hrvata'

Postoji dobra naučna suradnja historičara iz Hrvatske i Srbije, ali je problem što se poviješću istovremeno bave političari i diletanti - složili su se učesnici tribine 'Nova istraživanja o suvremenoj povijesti Srba i Hrvata' u organizaciji SPD-a Privrednik i VSNM-a Grada Zagreba. O temi su govorili direktor Instituta za savremenu istoriju iz Beograda Predrag Marković, suradnici Instituta Ivana Pantelić, Kosta Nikolić i Dragomir Bondžić, kao i Dejan Jović s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu.

- Saradnja akademske zajednice dobro funkcioniše, ali istoričari ne mogu da poprave srpsko-hrvatske odnose koji su ozbiljno narušeni. U domeni bavljenja istorijom vlada mimikrija; priča se šta narod želi da čuje - rekao je Nikolić čija je knjiga o raspletu jugoslovenske krize devedesetih godina, prije nekoliko mjeseci predstavljena u Zagrebu.

- Dragan Cvetković iz Muzeja genocida u svom radu navodi 130.000 žrtava Jasenovca, što je prihvaćeno i među naučnicima u Hrvatskoj. U udžbenicima u Srbiji takođe su navedene umerene brojke žrtava, ali to ne sprečava tabloide da osipaju paljbu po autorima udžbenika - rekao je Dragutin Bondžić, urednik institutskog časopisa 'Historija 20. veka'. Dejan Jović je naglasio da u svijetu danas ima 300 doktorata na razne teme iz bivše Jugoslavije te da raste interes naučnika za proučavanje zbivanja na našem teritoriju. No također je upozorio na porast diletantizma.

- Amaterokracija jača jer mnogi sve znaju, a ništa nisu pročitali dok javnost ne pravi razliku između ozbiljnih istraživanja i mišljenja amatera - rekao je Jović.

- Živimo u vremenu post-istina - rekla je Ivana Pantelić, autorica knjige o Jovanki Broz, ističući da je o njoj napisano na desetine petparačkih knjiga. Kako je rekla, ljudi će rado posegnuti za njima jer je opšte stanje takvo dok misaono čitanje zahteva napor, rekla je Pantelić.

Vladika pakračko slavonski Jovan upozorio je na najezdu revizionizmau Srbiji i Republici Srpskoj.

- Daje se podrška, pa i državni ordeni Gideonu Greifu koji govori o 1.400.000 žrtava Jasenovca. Struka ćuti kao da se sve dešava u nekoj drugoj državi. Kao što se borimo protiv onih koji Jasenovac proglašavaju lječilištem, trebamo se boriti i protiv onih koji daju neumerene cifre - rekao je vladika i pozvao na zajedničko pisanje analize Greifovih teza.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više