>

novosti logo

Kronika Kronika

Navala na 15.000 eura

Puno više prijava poljoprivrednika za novac EU i države: Za mjeru 6.3 pomoći malim poljoprivrednicima prispjelo je 4.189 prijava, dok novca ima za trećinu projekata

Nakon uspješne informativne kampanje Srpskog narodnog vijeća u februaru, puno je veći broj poljoprivrednika, u odnosu na protekle godine, prijavio svoje projekte na Mjeru 6.3 - Pomoć malim poljoprivrednicima - kroz koju se bespovratno može dobiti 15.000 eura. Radi se o mjerama Programa Ruralnog razvoja koje raspisuje Ministarstvo poljoprivrede. EU financira 85 posto, a RH putem Ministarstva poljoprivrede 15 posto od ukupnog iznosa sredstava koje daje država, ali omjer je za svaku pojedinačnu mjeru drugačiji.

Zahvaljujući sustavu bodovanja kojim su favorizirana slabije razvijena područja, poljoprivrednici s povratničkih teritorija mogu očekivati dobre rezultate

Prema zvaničnim podacima, samo na ovu mjeru pristiglo je 4.189 prijava iz cijele Hrvatske, dok sredstava ima tek za jednu trećinu projekata. Zahvaljujući sustavu bodovanja kojim su favorizirana slabije razvijena područja, poljoprivrednici s povratničkih teritorija mogu očekivati dobre rezultate. I dok se prijave obrađuju za ovu mjeru, krenulo je nekoliko podmjera za Mjeru 4 (Ulaganja u fizičku imovinu), dok ih je nekoliko u završnoj pripremi i natječaji se očekuju uskoro, tako da vrijeme većih i intenzivnih projekata u poljoprivredi tek dolazi.

Tako je 14. aprila objavljen novi Pravilnik o provedbi mjere 4 (Ulaganja u fizičku imovinu), podmjere 4.1 ‘Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva’ iz Programa Ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Stupanjem na snagu novog pravilnika objavljeno je i prvih pet natječaja širokog spektra pokrivanja poljoprivredne proizvodnje. Radi se o nekoliko natječaja vezanih za rekonstruktuiranje, modernizaciju i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava različitih ekonomskih veličina koja su temeljem toga razvrstana u nekoliko podmjera. Također se natječaji odnose na oblast Nitratne direktive i zbrinjavanje stajskog đubriva, a sve prema obavezama koje su nastupile ulaskom Hrvatske u Europsku uniju.

Kao što se i dugo vremena najavljivalo u skladu s novim Pravilnikom, prijave će se odvijati u dvije faze od kojih će u prvoj od korisnika biti tražen manji opseg dokumentacije. Vrlo brzo nakon zatvaranja natječaja, korisnici koji prolaze u drugu fazu bit će o tome obaviješteni te će im biti omogućena dostava dodatne dokumentacije. Korisnici za koje nema dosta sredstava, to će znati vrlo brzo po zatvaranju natječaja te im neće biti stvoren dodatni trošak pripreme dokumentacije.

Važno je i napomenuti da iz Agencije za plaćanje najavljuju i puno brži postupak obrade zahtjeva i prijava, a sve bi prema najavama trebalo trajati maksimalnih 120 dana od početka završnog roka za predaju dokumentacije. Kao i u svim mjerama Ruralnog razvoja, ostavljen je dovoljan rok za pripremu poslovnih planova i cjelokupne dokumentacije tako da će se prijave primati od 2. juna. Period od 24. aprila do roka za predaju dokumentacije, poljoprivrednici trebaju što korisnije iskoristiti za pripremu projekata kako bi ih po ‘otključavanju’ aplikacija mogli na vrijeme predati. Pored ovih natječaja koji su otvoreni, već početkom maja očekuje se i novi Pravilnik za podmjeru 4.2, a odmah iza toga i otvaranje još nekoliko natječaja.

Iz svega je vidljivo da će mjeseci maj i juni biti najudarniji za najveći broj natječaja iz sektora poljoprivredne proizvodnje. Iskorištenost i povlačenje sredstava će zavisiti isključivo od blagovremene prijave poljoprivrednika i mogućnosti koje se pružaju za razvoj sela i poljoprivrednih aktivnosti.

Svi se slažu u činjenici da su natječaji iz mjere 4 biti puno složeniji i kompleksniji od onih iz mjere 6.3 tako da poljoprivrednici teško mogu samostalno raditi poslovne planove i prijave bez stručne pomoći ljudi koji se profesionalno bave projektima Ruralnog razvoja. Prošlogodišnjom izmjenom pravilnika, prijava na ovaj natječaj je omogućena i svim onima koji su već u fazi realizacije nekog projekta iz druge mjere, ali i svim onima koji su i predali projekte kroz mjeru 6.3 - Pomoć malim poljoprivrednicima, ukoliko se sa ekonomskim veličinama svog gospodarstva uklapaju u kriterijume nekog od natječaja iz mjere 4.

1/1