Novosti

Kronika

Nazovi SNV zbog prebivališta

Zabrinjavajuće akcije MUP-a na osnovu Zakona o prebivalištu i registru birača: Gosti tribine informisali su prisutne o novom Zakonu, te objasnili kome se građani mogu obratiti za pomoć

7ggdlh1kv491bz2u9kh8ih94eg0

S tribine u Belom Manastiru

Gradska organizacija SDSS-a Belog Manastira organizovala je javnu tribinu na temu novog Zakona o prebivalištu i registru birača, preciznije oko problema prebivališta i brisanja iz evidencije građana Republike Hrvatske, a posebno pripadnika srpske zajednice. Gosti tribine bili su saborski zastupnik Boris Milošević, novinar ‘Novosti’ Saša Kosanović i pravnik Milorad Nenadović.

Zakon o prebivalištu i registru birača datira od 2012. godine. Ideju i koncept novog Zakona podržao je i SDSS-a u uverenju da će uvesti reda u biračke spiskove i izbornu proceduru. Nažalost, obistinile su se crne slutnje da će ovaj Zakon u težak položaj dovesti srpsku zajednicu u Hrvatskoj.

Predavači na tribini detaljno su informisali prisutne o novom Zakonu, mogućnostima rešenja postojećih problema te kome se mogu obratiti za pomoć. Moderator tribine Saša Kosanović u samom je uvodu, i bez rukavica, ponovio svoj stav da je novi Zakon o prebivalištu i registru birača prvenstveno politička priča koja ima veze sa zakonskim aktima, ali iza tih akata, kako je rekao, krije se nešto dosta ozbiljnije kada je srpska zajednica u pitanju.

- Po meni ovo, koliko god imalo pravno utemeljenje, za cilj ima da se na razne načine onemogući život Srba na ovim prostorima. Više se to ne može raditi onako kako se radilo u vrijeme raznih vojnih akcija, pa se sada dalje to čini na administrativne načine, a ovo je jedan od tih načina - rekao je Kosanović.

S kolikom su lakoćom, i doslovno preko noći, ljudi brisani iz evidencije govori podatak da su policajci u nekim krajevima poput zapadne Slavonije, već na komšijske dojave proveravali da li neko živi na svojoj adresi, a u slučaju da stanara nisu našli brisali bi ga iz evidencije prebivališta.

Boris Milošević jedan je od učesnika sastanka srpskih zastupnika sa ministrom MUP-a Vlahom Orepićem, koji je održan krajem januara ove godine, a čiji su povod bile upravo terenske provere prebivališta i brisanje građana iz evidencije.

- Ministru Orepiću, i stranci Most iz koje dolazi, ovo je pitanje jako bitno što nam je on i rekao, kao i to da mu je politički cilj da reši problem prebivališta. Želi prebivališta očistiti od onih koji tamo ne žive i završiti mandat kao ministar koji je to riješio, da se to više nikada ne povlači - rekao je Milošević.

Pojednostavljeno rečeno, misija ministra Orepića je da se obrišu sva ‘lažna’ prebivališta i sukladno tome MUP će sa terenskim proverama nastaviti i ubuduće. Što se tiče samog postupka odjave prebivališta po službenoj dužnosti, policija mora da utvrdi da li na prijavljenoj adresi određena osoba živi ili ne živi, i to je ono što se utvrđuje terenskom proverom. U samom postupku na kraju se donosi rešenje, koje je odmah i sa danom dostave izvršno, što u praksi znači da se od tog trenutka osoba može odjaviti sa dotadašnjeg prebivališta.

Iznimno važno je reći da ovde ne postoji mogućnost žalbe, ali se može pokrenuti spor pred Upravnim sudom. Svi građani koji su do sada brisani iz evidencije zbog privremene odsutnosti, nakon povratka mogu ponovo da se prijave na svoju adresu i oko nove prijave ne bi trebalo biti problema. Kako bi se izbegle neugodnosti, pravna služba kluba zastupnika SDSS-a u Hrvatskom saboru svojim je sunarodnicima uputila nekoliko praktičnih i veoma značajnih preporuka i informacija.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više