Novosti

Društvo

Proljetna sezona lova

Policijska uprava Požeško-slavonska priredila je iznenađenje D.P.-u (36) iz Lipika, odjavljenom iz prebivališta bez valjanog razloga

3ceqqk2hy6mzb0ztxb25vgosabe

(foto Duško Jaramaz/PIXSELL)

Kako je hrvatska policija tokom zime vrijedno odjavljivala iz prebivališta građane srpske nacionalnost, posebno starije stanovnike koji zimske dane provode kod djece, tako je krenula i u proljetno čišćenje prebivališta onih koji žive na relaciji grad – selo u istoj općini ili gradu.

Bez upućenog službenog poziva, Policijska uprava Požeško-slavonska priredila je iznenađenje 36-godišnjem D.P.-u iz Lipika kada je došao u Policijsku postaju kako bi izvadio osobnu za tromjesečnog sina. Tamo je saznao da je odjavljen i da mu osobna iskaznica više ne vrijedi. Nekoliko dana prije toga, policijski službenik bio je u provjeri prebivališta D.P.-a na adresi u Lipiku, gdje ima obiteljsku kuću. Tamo ga nije zatekao, već ga je pronašao kilometar i pol dalje, u drugoj kući, u selu Bukovčanima, gdje obitelj uzgaja ovce.

- Živim sa suprugom i dvoje male djece u Lipiku. Zbog poljoprivrede sam često na selu. Bio u Lipiku ili na selu, ja sam ovdje. To je lov na ljude. Mislim da ne trebam prijavljivati policiji svoje kretanje u tom krugu. Ostao sam u Lipiku čak i poslije Bljeska. Nigdje nisam mrdao odavde. Imam brata u Beogradu, ali nisam kod njega bio pet godina. Sin mi se ovdje rodio prije tri mjeseca. Navodno je neki moj susjed potvrdio da ne živim ovdje. No raspitivao sam se kod susjeda, kažu da njih nitko ništa nije pitao - ističe D.P.

Poslije kućne policijske provjere javio se kod pravnika u policiju, gdje su mu rekli da ne bi smio imati problema u vezi prebivališta. A nakon konačnog saznanja da je ipak odjavljen otišao je u Ured načelnika Policijske uprave.

- Bili su sasvim neodređeni. Rekli su mi da je u toku upravni postupak. Ne razumijem. Jučer sam bio odjavljen, danas mi je status nedefinisan, a sutra ipak moram prijaviti isto prebivalište i stajati u redu kao kriminalac. Očito je došlo do greške u sustavu koju nitko neće da prizna, a mi je moramo platiti, zajedno s troškovima prijave i nove osobne. Zanima me po kakvom je ključu i kriteriju policija napravila kaos u mom životu. Žalosno je da mi koji ovdje stvarno živimo možemo biti odjavljeni bez ikakvog saznanja, obavijesti, da ovisimo o dobroj volji policijskog službenika ili da nam može presuditi neka izjava susjeda. Kakva je to pravna radnja? - pita ogorčeni D.P., koji se planirao kandidirati na listi SDSS-a za Gradsko vijeće Lipika, što s prekidom prebivališta i nevažećom osobnom postaje upitno.

Da se krenulo u lov na ljude koji ne samo da žive u svojoj sredini nego su i aktivni sudionici društvenog života, svjedoče i intenzivne policijske provjere vijećnika Gradskog vijeća Vukovara srpske nacionalnosti i kandidata na skorašnjim lokalnim izborima.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više