Novosti

Društvo

Ne daju svoje Špance

Joso Obućina i Vlado Orešković, veterani Domovinskog rata i antifašisti, odlučni su da ne dopuste uklanjanje spomenika španjolskim borcima i partizanima u Perušiću

Decu1fp1rcnwd5nkkat9gf41t9j

Perušićki spomenik, navodno opasan za okolinu

Prije nešto više od mjesec dana pripadnici lokalne zajednice iz Perušića uputili su otvoreno pismo javnosti u kojem su upozorili da HDZ-ova vlast u ovoj općini, pod izgovorom uređenja središta mjesta, nastoji ukloniti spomen-kosturnicu poginulim borcima NOB-a. Također je objavljena međunarodna peticija s molbom za podršku institucija i pojedinaca.

Općina Perušić je 1954. godine u gradskom parku sagradila spomen-kosturnicu za 52 žrtve fašizma i za partizane koji su poginuli u oslobodilačkim akcijama, s natpisom ‘Dali ste živote za našu radost’. Obilježje je promijenjeno 1980. izgradnjom većeg spomenika koji je sadržavao brončani reljef i ploču. Ovaj dodatak postavljen je u čast imena veterana Španjolskog građanskog rata, većeg broja partizana i 401 žrtve fašističke represije u regiji, precizirano je u peticiji koju potpisuju domaći i evropski aktivisti, čelnici institucija, umjetnici, novinari, profesori i građani.

Joso Obućina i Vlado Orešković, veterani Domovinskog rata i antifašisti, ne žele dopustiti općini da na ovakav način, uređenjem parka novcem iz europskih fondova, ukloni sjećanje na njihove pretke. Ponosni su što je Perušić dao trećinu boraca Like u Španjolskom građanskom ratu, čak njih 16.

- Imamo pisani dokaz da su ovdje ukupno sahranjena 52 borca i da je ovo spomen-kosturnica. Trenutno se nitko ne oglašava povodom naše inicijative, ali vjerujemo da općina ima namjeru da ukloni spomenik. Sve se radi iz ideoloških razloga, kao što se sustavno dešava kod nas. Ono što nisu srušili dinamitom i krampom, namjeravaju na jedan fin i legalan način ukloniti - objašnjava Obućina.

Općinske vlasti obratile su se Savezu antifašističkih boraca i antifašista tražeći suglasnost za uklanjanje spomenika. Predsjednik SABA Franjo Habulin za Novosti je prije mjesec dana izjavio da je u pitanju bila podmukla igra i da su antifašisti suglasnost dali jer su ih iz općine obmanuli navodom da spomenik treba pomaknuti samo 50 metara zbog izgradnje dječjeg igrališta. Kada su otkrivene njihove prave namjera, SABA je povukla suglasnost.

Vlado Orešković, predsjednik SDP-a Perušića, kaže da je sve počelo prije nekoliko godina, kada su se veterani samoinicijativno organizirali i položili vijence na spomenik na dan pogibije velikog dijela partizana. Nedugo nakon toga Orešković je počeo iz općine dobivati upite o vlasništvu spomenika, o njegovoj kvalifikaciji, raspitivali su se je li to samo spomenik ili spomen-kosturnica. Opravdano sumnja da je dječje igralište koje općina želi proširiti samo paravan za konačno obračunavanje s prošlošću.

- Ove godine smo dobili informaciju da je općina aplicirala na europske fondove kako bi izgradila novo dječje igralište i slučajno se baš ovdje našao spomenik koji smeta toj namjeri. Objašnjenje je bilo suludo. Rekli su da će ga premjestiti na novu lokaciju, gdje će biti Aleja spomenika. Pitao sam postoji li igdje u svijetu tako nešto. Namjeravali su ga premjestiti 500 metara dalje, gdje je bilo staro groblje. Mislim da se sadašnji načelnik Ivica Turić želi pohvaliti da je u svoje vrijeme napravio velike poteze. Mi smo to otvoreno rekli na jednom sastanku. Za početak, radi li itko normalan dječje igralište pet metara od glavne prometnice? Otkako smo digli tenzije, iz općine se pravdaju da nisu znali da je ovo spomen-kosturnica, a onda promijene priču da ona ne bi ni smjela biti postavljena u parku. Pa ako ste oformili birtiju prije 50 godina, tada ste ispunili tehničke uvjete, gotovo je. Tako i ovo, ne možete nešto što je napravljeno prije gotovo 70 godina stavljati u kontekst 2020. Zato je naša zadaća da obilježje sačuvamo - govori Orešković.

Pokazuje na spomenik koji je odnedavno omotan trakama s upozorenjima, jer mu navodno prijeti opasnost od urušavanja. Dodaje da se djeca i dalje bez problema igraju na spomeniku i provlače kroz traku. Komunalne službe svuda u parku sade cvijeće, ali su vaze u sklopu spomenika potpuno prazne. Spomenik od obnove i dodavanja spomenice 1980. nije održavan.

Budući da je u toku kampanja za parlamentarne izbore, spomenik u Perušiću trenutno je sporedna tema. Novosti su još prije mjesec dana poslale upit općini, ali do danas nismo dobili odgovor. Pored borbe za spomenik, Perušićani ovih dana imaju novi problem zbog kojeg kreću u skupljanje potpisa. U zgradi bivše ciglane općina namjerava otvoriti odlagalište 58.000 tona otrovnog otpada, takozvanog grita. Orešković objašnjava da je grit materijal kojim se pjeskare brodovi. Kaže da Hrvatska ne proizvodi toliku količinu grita, pa je plan da se ovdje odlaže otpad iz Italije, Portugala i ostalih europskih zemalja. Mještani Perušića smatraju da je nedopustivo da njihov kraj, koji obiluje prirodnim ljepotama, pitkom vodom i čistim zrakom, postane stovarište otpada.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više