Novosti

Društvo

Ne zarezuju ih ni pet posto

Vlada je odbila prijedlog da se PDV na tampone i uloške smanji pa se oni i dalje oporezuju jednakom stopom kao i npr. parfemi i dizajnerska odjeća

Large intrigator paulina

Oporezovani poput parfema – ulošci i tamponi (foto Sunsplash)

Vlada je odbila prijedlog da se PDV na tampone i uloške smanji sa sadašnjih 25 na pet posto. Inače, Hrvatska je među svjetskim rekorderima po visini poreza na proizvode za žensku higijenu, koji su kod nas oporezovani kao luksuzni proizvod, a ne kao standard 21. stoljeća.

Međutim, da su tamponi i ulošci zaista postali luksuz ženama u Hrvatskoj govori istraživanje o menstrualnom siromaštvu koje je provela riječka Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter. Po njihovom istraživanju, čak deset posto ispitanih žena nije si uvijek u mogućnosti priuštiti menstrualne potrepštine, kao ni lijekove za ublažavanje bolova tokom menstruacije. Zaključak je istraživanja da dio građanki ne može izvršavati svoje radne i školske ili fakultetske obaveze jer ne mogu kupiti ove higijenske potrepštine.

Marinella Matejčić, koordinatorica programa za ženska prava i reproduktivnu pravdu udruge PaRiter, ističe da više od trećine ispitanih žena sebi može priuštiti samo manje kvalitetne menstrualne potrepštine.

- Ovaj porez je doslovno seksistički jer neravnomjerno zahvaća dio populacije koja ga mora plaćati zbog biološke datosti. Također potiče rodnu neravnopravnost unutar poreznog sustava. Godišnje se za menstrualne potrepštine za jednu osobu izdvoji oko 600 kuna, od čega PDV ukupno trenutačno čini 25 posto iliti 120 kuna. Snižavanje stope PDV-a na 5 posto svakako bi doprinijelo rodnoj ravnopravnosti i poboljšanju kvalitete života na radnim mjestima i u obrazovanim institucijama - kaže Matejčić.

Dodaje da je pitanje dostupnosti menstrualnih potrepština od izuzetne važnosti za postizanje rodne ravnopravnosti.

- Razočaravajuće je odugovlačenje Vlade kad se govori o rješavanju problema visoke stope poreza na nužna dobra. Apsurdno je da se ulošci oporezuju jednakom stopom poreza kao npr. parfemi i dizajnerska odjeća, dok na silikonske implantate plaćamo samo 5 posto PDV-a. Vlada kontinuirano nalazi nove načine kako da ukaže na to koliko joj točno ženska prava nisu pri vrhu prioriteta - ističe Marinella Matejčić.

Da je visokih 25 posto poreza na uloške i tampone za mnoge žene u Hrvatskoj nedostižno smatra i Ana Knežević, predsjednica Hrvatske udruge za zaštitu potrošača.

- Nerazumljivo je kako naša Vlada nema sluha za kategorije ljudi koje ne mogu podmiriti svoje elementarne potrebe. Na sramotu nam je da učenice koje su iz obitelji sa skromnijim prihodima ili iz socijalno ugroženih obitelji nemaju uloške i moraju štedjeti na svojoj elementarnoj higijeni. Kako da u obiteljima koje preživljavaju od 3.000 kuna mjesečno majka i kći kupe uloške koji nisu luksuzna roba i nečiji hir, nego osnovna higijena žene suvremenog doba? Jako dobro znamo da mnoge žene zbog svojih niskih plaća, kako bi osigurale egzistenciju svojoj djeci, razmišljaju o utrošku svake kune pa najviše štede na sebi. Znamo da im je mjesečna higijena jedna od prvih stavki uštede, što je poraz društva - kaže Knežević.

Napominje da su neke zapadne zemlje smanjile porez na uloške, a neke, kao na primjer Danska, čak ih besplatno dijele.

- Koliko samo ima nenaplaćenih kazni i poreza od bogataša? Kada bi se sve to naplatilo, bilo bi za sve. Država ignorira egzistencijalne potrebe običnih ljudi, koje toj istoj državi plaćamo kao da nam je to luksuzno razmetanje. Očito bi država propala kada bi smanjila porez na uloške, ali zato kupujemo luksuzne limuzine. Ne samo da smo dotakli svako društveno dno, nego smo ga odavno i probušili - poručuje Knežević.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više