>

novosti logo

Piše Novosti

‘Nećemo stati dok se ne poboljša tramvajska mreža’

Politička stranka ‘ZA GRAD’ priključila se političkoj platformi ‘Zagreb je NAŠ’ s kojom će zajedno izaći ne predstojeće lokalne izbore u Zagrebu

U utorak je politička stranka ‘ZA GRAD’, koja je na prošlim lokalnim izborima za Gradsku skupštinu Grada Zagreba dobila više od 10.000 glasova, priključila se političkoj platformi ‘Zagreb je NAŠ!’ s kojom će zajedno izaći ne predstojeće lokalne izbore u Zagrebu. Na tiskovnoj konferenciji novinarima su se obratili Ivan Zelenić, Urša Raukar i Tomislav Tomašević koji su govorili o stanju javnog prijevoza u Zagrebu i 16 godina neispunjenih obećanja o proširenju tramvajske mreže. Konferencija za medije održana je na livadi ispred nebodera u Ulici braće Domany gdje je još prije 30 godina GUP-om predviđena prometnica s izuzetno važnim okomitim tramvajskim koridorom koji bi povezao Črnomerec preko Ljubljanice sa Horvaćanskom. U listopadu 2000. godine, puštanjem u promet tramvajske trase Jarun-Prečko i Dubrava-Dubec, posljednji je put u Zagrebu proširena tramvajska mreža.

- U zadnjih 16 godina u Zagrebu nije izgrađen ni metar novih tramvajskih pruga. Zagreb u prometnom smislu stoji, nema razvoja prometne infrastrukture, a putnika je sve više i opterećenja na prometnice su sve veća. Stranka ‘ZA GRAD’ će se na predstojećim lokalnim izborima pridružiti platformi ‘Zagreb je NAŠ!’ kako bi zajedno s građanima ovaj grad učinili boljim, pogotovo po pitanju naše današnje teme, a to je javni prijevoz - rekao je Ivan Zelenić, supredsjednik stranke ‘ZA GRAD’.

Mjesto na kojem je održana tiskovna konferencija ima simbolično značenje budući da u Zagrebu postoje samo dva poprečna pravca tramvajske mreže koji povezuju sjever i jug grada (trasa Savskom te Šubićevom - Držićevom).

- Prije nekoliko dana gradska vlast obećala je novu tramvajsku liniju od Črnomerca do Horvaćanske, a to isto su učinili pred 10 godina. Obećavao je nama Bandić i remize u Blatu, pa tramvajsku liniju od Glavnog kolodvora do Dugava, pa brzu liniju do aerodroma, ali u 16 godina nije izgrađena niti jedna nova tramvajska linija. Treba se prisjetiti stoga što narod kaže: obećanje, ludom radovanje - zaključila je Urša Raukar iz platforme ‘Zagreb je NAŠ!’

Tramvajski promet je u Zagrebu dodatno usporen zbog prometne politike izgradnje novih garaža u centru grada koje u središte grada privlače još veći broj automobila koji u uskim ulicama zagušuju promet tramvajima.

- Sadašnja gradska vlast umjesto da gradi nove tramvajske pruge već 16 godina forsira prometnu politiku koja se temelji na izgradnji garaža u centru grada koje dodatno usporavaju tramvajski promet. Primjerice, prije 100 godina u Zagrebu su tramvaj vukli konji i tada je prosječna brzina tramvaja bila 8 km/h, a danas je prosječna brzina električnog tramvaja tek 12 km/h - rekao je Tomislav Tomašević iz platforme ‘Zagreb je NAŠ!’.

- Veselimo se suradnji sa strankom ‘ZA GRAD’ i zajedno ćemo biti politička opcija koja neće stati dok se tramvajska mreža u Zagrebu ne proširi i poboljša - zaključio je Tomašević.

Politička platforma ‘Zagreb je naš!’ i stranka ‘ZA GRAD’ imat će zajedničke kandidate za gradonačelnika, Skupštinu Grada Zagreba, vijeća gradskih četvrti te vijeća mjesnih odbora. Platforma ‘Zagreb je naš!’ poziva na suradnju i druge progresivne stranke, kvartovske inicijative i građane kojima je dosta ovakvog načina upravljanja gradom.

1/1