Novosti

Društvo

Neka ne jedu banane

Desetak Sirijaca bit će deportirano iz Turske nakon što su objavili videosnimke na kojima jedu banane. Neviđeni čin uživanja u ovom tropskom voću proglašen je "provokacijom" i "poticanjem mržnje"

Large internacionala  ivana

(foto Enzik/Wikimedia Commons)

Desetak Sirijaca bit će deportirano iz Turske nakon što su objavili videosnimke na kojima jedu banane. Neviđeni čin uživanja u ovom tropskom voću proglašen je "provokacijom" i "poticanjem mržnje". Grupa Sirijaca, uključujući jednog maloljetnika, privedena je u Izmiru, objavila je agencija Demirören. Turske vlasti priopćile su da će još nekoliko stranih državljana biti privedeno zbog sličnih razloga.

Videozapisi u kojima Sirijci jedu banane pojavili su se sredinom listopada, nakon što je jedan medij snimio svađu između mlade Sirijke i grupe Turaka na ulici u Istanbulu. Na snimci se čuje stariji muškarac kako ženi viče: "Živiš komotno. Ja ne mogu jesti banane, a ti ih kupuješ na kile." Nakon toga je objavljen TikTok video grupe sirijskih mladića koji se smiju dok tamane banane u brijačnici, a u pozadini svira soundtrack ranije spomenutog uličnog okršaja. Širenje tog i sličnih videa u javnosti je predstavljeno kao opasna provokacija, neviđeni čin nadmenosti izbjeglica koji bi trebali biti zahvalni i tihi. Glavna služba za upravljanje migracijama poručila je da su u tijeku napori da se provedu "potrebni sudski i administrativni postupci protiv svih pojedinaca koji objavljuju provokacije". Ti bi pojedinci trebali biti deportirani, iako nije precizirano kamo. Naime, načelo non-refoulementa zabranjuje vraćanje nekoga na mjesto u kojem se suočava s rizikom od progona ili zlostavljanja, a to je zasigurno slučaj većine Sirijaca s povratkom u Siriju.

     Oko 3,6 milijuna Sirijaca u Turskoj trenutno živi pod privremenom zaštitom. Iako su mnogi ondje već godinama, pogoršani ekonomski uvjeti u zemlji dovode do jačanja sukoba i usmjeravanja bijesa prema izbjeglicama. Sve se češće čuju stavovi da "izbjeglice dobro žive" dok se Turci bore s plaćanjem osnovnih potrepština uslijed visoke nezaposlenosti i inflacije. Izvješće UN-ove agencije za izbjeglice navodi da više od 80 posto Turaka vjeruje da raseljeni Sirijci žive lagodno uz državne subvencije. U stvarnosti, manje od polovice izbjegličke populacije u Turskoj prima mjesečnu naknadu od oko 12 dolara po članu obitelji, što nije dovoljno ni za najosnovnije troškove. Protivljenje izbjeglicama vidljivo je bilo i ranije ove jeseni, kada je turska policija počela privoditi Afganistance diljem zemlje i smještati ih u centre za deportaciju. Predsjednik Recep Tayyip Erdoğan zapadnim je državama tada poručio da Turska neće ponovno postati njihovo "skladište za izbjeglice", a na ekranima nacionalne televizije tisuće nogometnih navijača skandiralo je "ne želimo izbjeglice u našoj zemlji" prije utakmice između Bešiktaša i Rizespora.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više