>

novosti logo

Kronika Kronika
Piše D.B.

Neki su palili i cveće

Dan pobede nad fašizmom obilježen u Vukovaru: ‘Ranijih godina su nepoznati počinioci zapalili cveće. Ne znamo da li su to uradili pojedinci ili manje marginalne grupe, ali to nosi određenu poruku’, rekao je Dejan Drakulić

Na Dan pobede nad fašizmom, 9.maja, delegacije Udruženja antifašističkih boraca i antifašista grada Vukovara, vukovarskog Veća srpske nacionalne manjine, SDSS-a, Zajedničkog veća opština i ruske ambasade u Hrvatskoj, položile su vence na spomenik žrtvama fašizma, palim borcima Crvene armije i Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije u Borovu naselju i na spomen-kosturnicu u Vukovaru. Obeležavanje Dana pobede ove godine je održano u manjem obimu zbog epidemije koronavirusa.

- Naša je osnovna dužnost da se setimo onih koji su položili svoje živote, ono najvrednije što su imali, za slobodu Evrope u borbi protiv nacista i fašista, za slobodu svih nas - rekao je predsednik VSNM-a grada Vukovara i član UABA Dejan Drakulić i dodao da ovakva obeležavanja imaju različite odjeke u javnosti.

- Dešavalo se ranijih godina da nepoznati počinioci zapale cveće. Ne znamo da li su to uradili pojedinci ili manje marginalne grupe, ali to definitivno donosi određenu poruku – zaključuje Drakulić.

U ime SDSS-a vence su položili saborska zastupnica Dragana Jeckov, generalni sekretar Danko Nikolić i predsednik gradske organizacije te stranke u Vukovaru Srđan Kolar, a u ime Zajedničkog veća opština predsednik ove institucije Srđan Jeremić sa zamenikom Đorđem Ćurčićem i sekretarom Vinkom Lazićem.

1/1