Novosti

Kronika

Нeшићу Дисoвa пeсничкa нaгрaдa

Пeсник из Биjeлoг Брдa пoвeћao импoзaнтну збирку литeрaрних трoфeja: ‘Свe дo рaтa нaгрaдa je имaлa oпштejугoслoвeнски кaрaктeр и дoбили су je скoрo сви нajзнaчajниjи пjeсници’, кaжe Нeшић

5sat5bls4wg9q5ji04zdpoqklhb

Đorđe Nešić

Pesnik Đorđe Nešić iz Bijelog Brda izabran je za dobitnika ovogodišnje Disove nagrade za poeziju koju dodeljuju Gradska biblioteka i Grad Čačak u okviru pesničke manifestacije ‘Disovo proleće’ koja se svake godine organizuje u čast Vladislava Petkovića Disa. Žirijem za dodelu ovog prestižnog književnog priznanja predsedavao je profesor Beogradskog univerziteta i književni kritičar Radivoje Mikić.

U obrazloženju odluke se navodi da je Đorđe Nešić (1957) u književnost ušao 1985. godine objavivši knjigu ‘Crv sumnje u jabuci razdora’ te da je do danas objavio osam knjiga pesama i ušao u red najboljih savremenih srpskih pesnika. ‘Mesto Đorđa Nešića u savremenoj srpskoj književnosti je utoliko osobeno što je on možda jedini uspeo da u pesničkoj formi izrazi osnovne društveno-istorijske okolnosti u kojima se našao srpski narod izvan svoje matične države’, navodi se, između ostalog u obrazloženju žirija.

- Nagrada me iznenadila jer nisam ni znao da sam u konkurenciji, niti u užem izboru. Naravno da me je i obradovala jer nosi ime velikog i omiljenog srpskog pjesnika Disa. Značaj nagrade potkrepljuju i podaci da se ona dodjeljuje od 1965. godine kada je laureat bio Vasko Popa. Sve do rata nagrada je imala opštejugoslovenski karakter i dobili su je skoro svi najznačajniji pjesnici. Čini mi čast da sam u takvom društvu - rekao nam je Nešić koji je za pesnički opus dosad dobio nekoliko nagrada: Brankovu nagradu, Nagradu ‘Laza Kostić’, Nagradu ‘Milan Lalić’, Plaketu Sarajevskih večeri poezije, Nagradu ‘Sava Mrkalj’, Žičku hrisovulju, Povelju Venac slobode ‘Radomir Drakulić’ za rodoljubivo pesništvo, Zmajevu nagradu, Nagradu ‘Odzivi Filipu Višnjiću’ i ‘Petrovdanski vijenac’.

Nešić trenutno priprema dve knjige izabranih i novih pesama. Jedna je, kaže, vezana uz nagradu ‘Petrovdanski vijenac’ koju je dobio 2016. godine u Kalinoviku, a koja je specifična po tome jer se prve godine dodeljuje određenom autoru, druge se održava književno-kritički okrugli sto o pesnikovom delu, a treće se štampa knjiga izbora iz pesnikove poezije. Drugu knjigu izabranih i novih pesama priprema povodom najnovije, Disove nagrade koja podrazumeva izdavanje knjige, štampanje časopisa tematski posvećenog dobitniku uz izložbu fotografija i knjiga dobitnika s prigodnim katalogom. Inače, Disova nagrada se sastoji od plakete s Disovim likom i 200.000 dinara koje daje Grad Čačak, a ovogodišnjem dobitniku biće svečano uručena na završnoj večeri dvomesečne manifestacije ‘Disovo proleće’, 25. maja u Čačku.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više