Novosti

Politika

Nevladine udruge, neprofitni mediji, sindikati i HND pozivaju na bojkot HRT-a

Potpisnici pozivaju i druge organizacije da potpišu peticiju i ne sudjeluju u programu HRT-a do novinarskog prosvjeda 2. ožujka 2019. godine

Yysmqfgzchxbtdfa06o4rcl93ic

Potpisnici su se pridružili zahtjevu HND-a koji od HRT-a traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija (foto Igor Šoban /PIXSELL)

Više organizacija civilnog društva, neprofitnih medija, strukovnih udruga i sindikata, među kojima su Hrvatsko novinarsko društvo, Documenta, Gong i Nezavisni cestarski sindikat, pozvali su na potpisivanje peticije sa zahtjevom Hrvatskoj radioteleviziji da povuče tužbe protiv novinara i medija te uputile javni poziv na bojkot HRT-a.

Potpisane organizacije, njih 31, najavile su da do novinarskog prosvjeda ‘Novinarstvo ne damo!, koji će se u organizaciji HND-a održati 2. ožujka 2019. godine, neće sudjelovati u programu HRT-a, niti će njihovi predstavnici ići u HRT-ove emisije i davati izjave pred HRT-ovim kamerama.

Uz solidarnu podršku svim tuženim novinarima i medijima, kao i ostalim novinarima koji svakodnevno trpe pritiske i zastrašivanja, namjera bojkota je ukazati na nakaradnost situacije u kojoj javni servis tuži medije i novinare koji izvještavaju kako se troši javni novac i time politikom zastrašivanja i pritisaka pokušava dodatno srozati medijske slobode u Hrvatskoj, upozoravaju potpisnici i potpisnice apela.

Ujedno su se pridružili zahtjevu HND-a koji od HRT-a traži odbacivanje svih tužbi protiv novinara i medija. Takvih tužbi dosad je HRT podigao najmanje 36, a ukupna visina traženih odštetnih zahtjeva javnog servisa približava se iznosu od 2,3 milijuna kuna.

‘Kvalitetan javni medijski servis jedan je od stupova demokratskog društva. Nažalost, Hrvatska nema javni medijski servis, već javnu televiziju koja medije koji izvještavaju o zbivanjima na Prisavlju pokušava ušutkati sudskim tužbama, isto kao i vlastite novinare koji bi svoj posao željeli obavljati pošteno i profesionalno. Umjesto tužbama i pritiscima, ugled i neovisnost javnog servisa trebali bi se štititi podržavanjem novinara, poboljšanjem kvalitete programa i upravljanja te ostalim aktivnostima usmjerenima na zaštitu, a ne zatiranje slobode medija. Vrijeme je da takvom ponašanju kažemo ‘Dosta!’’, poručuju.

Podsjećaju da je službeni stav Europske federacije novinara da je HRT po razini neovisnosti najgori javni servis u Europi te da je podizanje tužbi posebno problematičan način trošenja novca poreznih obveznika i pretplatnika, što je dosad nezabilježena praksa u djelovanju javnih servisa po kojoj smo nažalost već postali prepoznati u Europi.

Pozivaju sve druge zainteresirane udruge, sindikate, institucije i druge pravne osobe u Republici Hrvatskoj da se pridruže našoj inicijativi u znak solidarnosti, te da se uključe u bojkot HRT-a do novinarskog prosvjeda. Pozivamo sve koji se žele pridružiti bojkotu da to objave putem Facebook eventa ili Twittera (#novinarstvonedamo, #povucitetuzbe), na svojim društvenim mrežama i/ili službenim web stranicama.

Potpisnici su Autonomna ženska kuća Zagreb, CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje, Centar za mirovne studije, Centar za građanske inicijative Poreč, Centar za žene žrtve rata - ROSA, Centar za ženske studije, Domine, Documenta - Centar za suočavanje s prošlošću, fAKTIV, Faktograf, Forum.tm - Dom kulture Zagreb, Gong, Udruga za nezavisnu medijsku kulturu, Udruga za zaštitu ljudskih prava i građanskih sloboda ‘Homo‘, Hrvatsko novinarsko društvo, Inicijativa mladih za ljudska prava, IPE - Institut za političku ekologiju, Koordinacija ženskih grupa SEKA, Kuća ljudskih prava Zagreb, Kurziv - Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Lupiga - Udruga za promicanje medijske kulture, umjetnosti i tolerancije, Mreža mladih Hrvatske, Nezavisni cestarski sindikat, PaRiter, Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, Skribonauti, Tris - Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija, Udruga IKS, Prostor rodne i medijske kulture K-zona, Zagreb Pride i Ženska mreža Hrvatske

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više