Novosti

Kronika

Нoшњe у излoгу

Излoг стaрe рoбнe кућe у цeнтру Вукoвaрa, дo 8. jaнуaрa идућe гoдинe, крaсићe жeнскe нaрoднe нoшњe нaциoнaлних мaњинa Вукoвaрскo-срeмскe жупaниje. Излoжбa су oргaнизoвaли Сaвeз Русинa РХ и жупaниjскo русинскo Вeћe

Large 4

Izlog tzv. stare robne kuće u centru Vukovara, do 8. januara iduće godine krasiće ženske narodne nošnje nacionalnih manjina Vukovarsko-sremske županije. Ovo je prva takva izložba koju su organizovali Savez Rusina RH i županijsko rusinsko Veće.

- Postavili smo lutke u prirodnoj veličini odevene u narodne nošnje koje će stanovnike i goste Vukovara podsećati da uz većinski narod ovde žive i pripadnici nacionalnih manjina - istakao je Zvonko Kostelnik iz Saveza Rusina. Kulturno-umetničko društvo "Sloga" i Prosvjetin Ansambl narodnih igara iz Vukovara predstavili su srpsku narodnu nošnju vukovarskog kraja vezanu za običaj Kraljica o Duhovima.

- Kraljice su obredna igra inicijacije jer je reč o devojkama koje su bile spremne za udaju zbog čega je cela nošnja bele boje. Ovo je rekonstrukcija nošnje koja je nagrađena na Evropskoj smotri srpskog folklora 2009. godine u Temišvaru, kao i koreografija igara iz okoline Vukovara koja na svom početku sadrži ovaj običaj - ispričao nam je Zoran Novoselac. Svoje nošnje predstavili su i Albanci, Bošnjaci, Mađari, Nemci, Rusini, Slovaci i Ukrajinci.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više