Novosti

Kronika

Нoвaц зa вртићe

Зajeдничкo вeћe oпштинa из срeдстaвa Kaнцeлaриje зa људскa прaвa и прaвa нaциoнaлних мaњинa oбeзбeдилo je 240.000 кунa зa дeчje вртићe у кojимa сe вaспитнo-oбрaзoвни прoгрaм рeaлизуje нa српскoм jeзику и ћириличнoм писму

Large 7

Dečji vrtić u Borovu

Zajedničko veće opština je kroz program finansiranja iz sredstava Kancelarije za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Republike Hrvatske obezbedilo 240.000 kuna za dečje vrtiće u kojima se vaspitno-obrazovni program realizuje na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu. Takva su četiri vrtića na području koje svojim delovanjem obuhvaća ZVO: Vukovar 2 iz Vukovara, Zlatokosa iz Borova, Dečji vrtić Markušica i Dečji vrtić Liliput iz opštine Trpinja.

- Opremićemo vrtiće didaktičkom opremom, igračkama ili drugom opremom koja je neophodna za njihov normalan i funkcionalan rad - pojasnio je predsednik ZVO-a Dejan Drakulić nakon potpisivanja ugovora o dodeli sredstava sa direktoricama vrtića. Osigurana sredstva su raspoređena srazmerno broju dece. Tako će Dečji vrtić Zlatokosa iz Borova koji pohađa gotovo stotinu dece, dobiti 52.000 kuna.

- Odlučili smo da u našem vrtiću nabavimo garderobu za dečicu jer to je nešto što nam nedostaje i što smo do sada improvizovali, odnosno pravili sami. Sada će svako dete imati svoj ormarić za odlaganje odeće i biće bolje, vizuelno i praktično – kaže Radmila Latas, direktorica borovskog vrtića koji se može pohvaliti sa 34 predškolca. Oko 50.000 kuna dobiće i Dečji vrtić Liliput koji deluje u tri naselja opštine Trpinja, a ugovor je potpisala direktorica Vesna Pavić.

- Deo sredstava smo planirali utrošiti za igračke za vanjski prostor, za igrališta u centralnom vrtiću u Boboti i područnim vrtićima u Trpinji i Bršadinu. S obzirom da imamo dva nova objekta i dva krasna dvorišta, ovo će nam dobro doći. Manji deo bismo iskoristili za kupovinu dva kompjutera. Trenutno u tri objekta imamo oko stotinu dece – pojašnjava Pavićeva. Dečji vrtić Vukovar 2 pohađa dvestotinjak polaznika u dva objekta, u Vukovaru i Borovu naselju, a kroz donaciju ZVO-a dobiće 105.000 kuna. Nakon što su ranije obnovili dvorište u Borovu naselju, sada planiraju da opreme dvorište u svom centralnom objektu u Vukovaru.

- Ovo je nastavak dobre saradnje sa Zajedničkim većem opština, zahvaljujem se što nam pomaže i prati naše potrebe. Mislim da svi zajedno treba da ulažemo u budućnost – kazala je direktorica vukovarskog vrtića Marina Latinović, ističući da je u protekle četiri godine zabeležen porast broja dece u ovom vrtiću zbog čega su formirane tri nove grupe.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kronika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više