Novosti

Društvo

O српскoм у вртићимa

Држaвни стручни скуп зa устaнoвe рaнoг и прeдшкoлскoг oдгoja и oбрaзoвaњa нa jeзику и писму српскe нaциoнaлнe мaњинe "Њeгуj jeзик дa у бeскрaj трaje, пo њeму сe нaслиjeђe прeпoзнaje" oдржaн je у Вукoвaру

Large  informator   o srpskom u vrti%c4%87ima %c4%87irilica

Sa stručnog skupa

U Vukovaru je 11. i 12. maja održan državni stručni skup za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja na jeziku i pismu srpske nacionalne manjine "Njeguj jezik da u beskraj traje, po njemu se naslijeđe prepoznaje". Skup je organizirala i vodila viša savjetnica za srpsku nacionalnu manjinu u Agenciji za odgoj i obrazovanje (AZOO) Natalija Koprenica. Učesnike su pozdravili Darko Dimić, pročelnik gradskog Odjela za obrazovanje i ravnatelj Uprave za nacionalne manjine u MZO-u Nandor Čapo, dok je Koprenica otvorila skup u ime ravnateljice AZOO-a Dubravke Brezak Stamać.

- Osim o jeziku kao najvažnijem segmentu očuvanja i prepoznavanja jedne nacije i kulture, govorilo se o važnosti isticanja prepoznatljivosti dječjeg vrtića srpske nacionalne manjine kao i o praktičnim primjerima rada sa djecom, rekla nam je Koprenica - ističući da je to bio prvi skup te vrste. Predavači bili profesori iz Beograda Vladimir Vukomanović Rastegorac i Višnja Mićić, viša savjetnica za ravnatelјe iz Zagreba Inga Seme Stojnović te vrsni praktičari iz vrtića. Ravnatelјice vrtića su dobile komplete literature za odgojitelje i slikovnice za djecu koje su donijeli profesori iz Beograda.

- Bilo je to izuzetno poticajno iskustvo za sve. Ovaj skup je iznjedrio nove ideje za nastavak i proširenje suradnje sa ustanovama za stručno usavršavanje vaspitača u Srbiji kao i za pojačanu podršku predavača iz Srbije na skupovima za srpsku nacionalnu manjinu u Republici Hrvatskoj. O tome ću razgovarati već početkom juna, prilikom posjeta Učiteljskom fakultetu u Beogradu u sklopu sudjelovanja na Međunarodnoj naučnoj konferenciji "Obrazovanje u vreme pandemije COVID 19: iskustva i pouke" - rekla je Koprenica.

- Autentično, neponovljivo i na momente sentimentalno iskustvo pripadanja. Provela sam dva neverovatna dana sa kolegama iz Zagreba, Vukovara, Borova, Trpinje, Bobote, Bršadina, Belog Manastira. Volela bih da znam reči kojima bi se mogao opisati način na koji oni neguju srpski jezik i kulturu u okruženju koje im nije uvek naklonjeno - gledajući nas i našu Srbiju kao čedo svoju majku. Volela bih da sam toga i ranije bila svesna. Ovo su moji heroji nedelјe – zaista biranim riječima ocijenila je skup Višnja Mičić. Gosti skupa bili su Milan Vukelić iz ZVO-a, zamjenik gradonačelnika Vukovara Srđan Kolar, predsjednik ZVO-a Dejan Drakulić i voditelјica Odjela za obrazovanje u ZVO-u Milica Stojanović.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više