>

novosti logo

Piše G.B.

Novi prijeteći grafit protiv Pupovca

Niti stotinjak metara dalje od grafita s vješalima i imenom Milorada Pupovca, koji su komunalni redari jutros prebojali, nepoznata osoba nacrtala je novi s istim sadržajem

Jedva stotinjak metara dalje od mjesta gdje se u srijedu pojavio grafit s nacrtanim vješalima i imenom Milorada Pupovca, u četvrtak se pojavio novi s istim sadržajem na području šireg centra grada Zagreba.

Onaj iz Slovenske 15, o kojem smo jučer pisali, danas ujutro su komunalni redari prebojali, što je svojim aparatom zabilježio fotoreporter Novosti Jovica Drobnjak. Međutim, stotinjak metara dalje, u Ulici Josipa Hanuša 4, kraj Zapadnog kolodvora, pojavio se isti grafit koji je očito nacrtala ista – još uvijek – nepoznata osoba, kao i onaj u Slovenskoj.

Stanari kažu da su godinama izloženi teroru tog grafitera koji neometano po kvartu ispisuje poruke govora mržnje, posebno prema pripadnicima srpske nacionalne manjine.

Tako je, na žalost, fotoreporter Jovica Drobnjak dobio dodatne materijale za izložbu ‘Zidovi mržnje’ koju je prošli mjesec postavio u zagrebačkom Kulturno informativnom centru (KIC), gdje je izložio više od 300 fotografija grafita sa zagrebačkih pročelja i zidova snimljenih u zadnje tri godine. 'Snimajući prve fotografije nekih od sada izloženih grafita, postavio sam si pitanje jesam li ušao u vremeplov i vratio se u 1941. Izložba je balansirana, tu su zidovi 'crnih' i 'crvenih' te onih miješanih, odnosno jednih preko drugih. Izložbom sam htio ispričati priču o podjeli i mržnji koja truje društvo i koja, ako se s tim ne stane, može ostaviti opasne posljedice za našu djecu. Ovo nije priča o 1941. ili 1991., ovo je priča od 2016. do danas', rekao je Drobnjak povodom otvaranja izložbe koja se može pogledati do sredine idućeg tjedna.

1/3