Novosti

Kultura

Novi život starih kuvarica

Kolektiv NEpraktične žeNE udahnuo je novi, borbeni život tradicionalnim kuvaricama koje su nekad krasile zidove patrijarhalnih kućanstava. "Utkam deo sebe u svaku kuvaricu. Kad sam bila bez posla, izvezla sam: Mom detetu odeća treba / Ja nemam ni za hleba", govori Lenka Zelenović

Large neprakticna

Lenka Zelenović

"Ruka ruci druže stari / Bez posla mi smo ostali", "Ženskih glasova sve je više / Nasilnicima se loše piše", "Radnički se barjak vije / Teško onom ko ga krije", "Kad novine uzmem u ruke / Iz njih vire zločini i bruke", "Celog života u mozak tucana sam bila / Sad me svi pustite želim malo mira". Mogli bismo cijeli članak popuniti iskrenim i borbenim stihovima 68-godišnje Lenke Zelenović iz Beograda. Stotine takvih stihova Lenka već više od dvadeset godina u okviru kolektiva NEpraktične žeNE ilustrira i veze na platno u formi kuvarica. Tradicionalne kuvarice ili dozidnice, koje su nekada visjele u kuhinjama i poručivale domaćicama da manje zbore da im ručkovi ne zagore, NEpraktične žeNE su, okupljene uz pomoć Dragana Protića Prote i Đorđa Balzamovića Žoleta iz beogradskog umjetničkog kolektiva Škart, preobrazile u novi medij koji sadrži progresivne, angažirane stihove.

Prve "nove kuvarice" nastale su još 2000. godine, kada je Škart tijekom umjetničke rezidencije na Akademiji Schloss Solitude u Stuttgartu okupio nekoliko gastarbajterica s područja Jugoslavije i predložio im da staroj formi daju novi život.

- Obojica smo iz Banata i sećamo se kuvarica iznad stola, šporeta ili korita za umivanje u kuhinjama naših baba i komšinica. Kada sam pitao svoju babu šta joj je to, govorila je: "To je nešto moje." Ta me tajna uvek golicala. Nameštaj, moda, politika – sve se menjalo, a njene kuvarice su ostajale na zidu – priča nam Dragan Protić.

Umjesto da ponovno ispisuju pravila i savjete ženama, Škartovci su predložili da novim kuvaricama preokrenu stvari – da žene preuzmu riječ i kažu društvu što misle. Prva nova kuvarica nastala je prema stihovima Dobrile, spremačice iz Schloss Solitudea, kojima je ona britko opisala poznati gastarbajterski bluz: "Prodala sam snove / Za papire nove".

- Kako je jedan kolega rekao, ta mala kuhinjska filozofija dirne i udari u srce i glavu i često kaže više nego mnogi analitičari. Da smo uradili samo tu jednu kuvaricu, meni bi bilo dovoljno – govori Protić.

Lenka Zelenović

Nakon toga je Škart nove kuvarice nastavio vesti u suradnji s Udruženjem samohranih majki izbeglica "Žena" iz Zemuna. Od tada pa do danas najposvećenija nepraktična žena ostala je Lenka Zelenović, koja je izradila više od 400 kuvarica.

- Prota me pitao šta mislim o fabrici, a ja sam napisala: "U fabrici muk / Na ulici huk" jer su tada počele naveliko da se zatvaraju fabrike. Onda me pitao šta mislim o crkvama pa sam napisala "Crkve i džamije se grade / Za bolnice i škole nema nade". Prota je pronašao malog umetnika koji je čučao u meni, a da to nisam ni znala – prisjeća se Lenka.

Osim nje, najupornije nepraktične žene su Brigita Međo i Pava Martinović. Nakon što je vidjela Lenkinu kuvaricu u novinama, Brigita se inspirirala da ih i sama počne izrađivati, i to u tandemu sa strip crtačem Vladanom Nikolićem. Onda je zarazila Pavu, koja je stanovala u gerontološkom centru Zrenjanin u kojem je Brigita tada radila. Svaka ima svoj stil rada, a Lenka je poznata po humoru i hrabrosti, ali i brzini.

- Nešto se dogodi u Srbiji ili svetu, a već sutra Lenka smisli stih i izveze kuvaricu – govori Protić.

Lenka je svoje kuvarice podijelila na političke, ekološke i lične. Spremno recitira da pokaže taj dijapazon tema: "U baštama mesto cveća / Vise kese sa drveća", "U Africi narod živi / Glad i beda sad se širi", "Pogrešno lekove uzeh sada / Zamalo mi telo strada". Svaka kuvarica je, ipak, slična na jedan način. Nešto ju, kaže Lenka, mora dotaknuti u srcu da bi mogla da je odradi.

- Utkam deo sebe u svaku kuvaricu. Kad sam bila bez posla i nisam imala ništa, napisala sam "Mom detetu odeća treba / Ja nemam ni za hleba". Ili "Ko ptica u letu bi bila / Da mi nisu polomili krila". Ono što vas tišti i nemate gde da iznosite, stavite na platno – priča nam Lenka Zelenović.

Lenka Zelenović

Ne bježeći od teških tema i kritike društvenih problema, NEpraktične žeNE svojim kuvaricama često pristupaju zaigrano i s humorom.

- Neke su kuvarice divno autoironične. Recimo "Za umiranje nemam vreme / Dok ne rešim sve probleme" – recitira Dragan Protić Lenkine stihove.

U tradicionalnim kuvaricama nije bilo mjesta kritici ni humoru. One su propisivale kako bi se trebala ponašati prava kućanica po mjeri patrijarhalnog kućanstva.

- Poručivale su ženama da treba da drže flaster na ustima, nemaju svoju ličnost, da ćute i rade. I to je prikazivano da rade u velelepnoj garderobi, a zna se da žena kad ide da mesi sigurno neće da obuče haljinu za bal – komentira Lenka.

Umjesto šutljivog crnčenja na izgradnji (prividno) idiličnog domaćinstva, NEpraktične ženNE su preuzele riječ kako bi javno rekle što misle. I imenom kolektiva, izvrćući naslov poznatog časopisa "Praktična žena", daju do znanja da ne namjeravaju ispunjavati očekivanja patrijarhalnog društva.

- Brigita kaže jako pametno. Stare kuvarice su prikazivale kakve domaćice trebaju da budu: doterane, smerne, čekaju muža, kuvaju. Nove kuvarice prikazuju sve kako jest. Ili kako bi trebalo da bude, ali na emancipatorski i feministički način. Nove kuvarice su neka forma feminističke borbe. Ne vise više na zidu u kuhinji, nego predstavljaju javni prostor – podcrtava Dragan Protić Prota.

Osim borbe, NEpraktične žeNE na okupu drže druženje, zajedništvo i putovanja.

- Mi smo kolektiv bez strategija i budžetske osnove. Samim time ne zavisimo ni o kome, nigde ne žurimo, ne moramo ništa da dokazujemo ni da se pravdamo – kaže Protić.

Lenka Zelenović

Kuharice se prodaju od Brazila do Australije, neke i za svadbe, a dio njih je prodat muzejima. Novac odlazi veziljama pa je tako Lenka mogla kupiti kuhinju i ići na ljetovanje. Mada joj novac dobro dođe, kuvarice i rad sa Škartom Lenki donose puno više.

- Videla sam ono što nikad ne bih videla. Bila sam u Litvaniji, Belgiji, Holandiji, a i našim gradovima: Zagrebu, Sarajevu, Skopju. Uspela sam ući u Udruženje likovnih umetnika Srbije da otkupim sebi pet godina staža i dobijem penziju – nabraja Lenka Zelenović.

Najljepši kompliment za svoj rad, kaže, dobila je u samim počecima od jedne žene koja joj je za vrijeme izložbe kuvarica u Beoizlogu rekla da iz njenih kuvarica izlaze osjećanja kao iz slika Fride Kahlo.

Povodom 8. marta NEpraktične žeNE su otvorile izložbu u Muzeju naivne i marginalne umetnosti u Jagodini. Sada izrađuju kuvarice za koje su stihove ispjevale žene iz Gline, gdje je njihov kolektiv održao radionicu u suradnji sa Zakladom Solidarna.

- Nadamo se da ćemo se na proleće vratiti u Glinu i pokazati kuvarice na ulici, u školi, u samom kontejnerskom naselju. Te žene zaista iskreno i hrabro pričaju o svojoj stvarnosti. Usprkos svemu, one su duhovite i ne pristaju na pasivizam. Svakom od nas može da se desi da dođemo na ivicu i budemo zaboravljeni. Važno je pobuniti se i reći "tu smo, vidite nas, ajde da vidimo šta možemo da uradimo". Neka ovo bude poziv raznim drugaricama i drugarima: dođite ili nas zovite, ajde da sarađujemo – poručuje Dragan Protić Prota.

 

Tekst je izvorno objavljen u prilogu Novosti Nada - društvenom magazinu Srpskog demokratskog foruma

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Kultura

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više