Novosti

Politika

Novinari protiv izručenja Assangea SAD-u

U znak podrške Julianu Assangeu, povodom ključnog ročišta o njegovom izručenju SAD-u gdje ga čeka kazna od 175 godina zatvora, HND i SNH organizirali su presicu i osnivača Wikileaksa primili u počasno članstvo

Large assange

Branko Mijić s "presicom" HND-a s imenom Juliana Assangea (foto Goran Borković)

Povodom ključnog ročišta u slučaju izručenja Juliana Assangea Sjedinjenim Američkim Državama, koje će se 20. i 21. veljače održati na Kraljevskom sudu pravde u Londonu, Hrvatsko novinarsko društvo i Sindikat novinara Hrvatske zatražili su oslobođenje osnivača Wikileaksa, s obzirom da bi njegovo izručenje moglo značiti kaznu od čak 175 godina zatvora.

HND i SNH time su se pridružili globalnoj akciji Međunarodne i Europske federacije novinara protiv izručenja sa zahtjevom za hitno puštanje na slobodu i pozvali Vladu RH da napraviti pritisak na SAD da odustane od svih optužbi protiv Assangea.

- Ovo je pitanje slobode novinarstva koje će utjecati na sve nas. Napad i represija nad Assangeom poruka su svim novinarima, slobodi govora i pravu društva da bude informirano o istini, jer nitko nije slobodan dok Assange nije slobodan - poručili su predsjednica Europske federacije novinara i SNH Maja Sever i potpredsjednik HND-a Branko Mijić te pozvali članove i ostale građane da 20. veljače fotografiraju poruku koju mogu pronaći na stranicama HND-a i SNH-a ili snime video podrške Assangeu i objave uz oznaku #FreeAssangeNow.

Ovim povodom Julian Assange primljen je u počasno članstvo HND-a i SNH, poput brojnih drugih europskih novinarskih organizacija.

– Kao predstavnici novinarskih organizacija upozoravamo da je namjera izručenja Assangea SAD-u jasna poruka ne samo novinarima, nego i cjelokupnoj javnosti o tretiranju slobode novinarskog rada. Zbog toga smo se odlučili u svim državama organizirati akcije podrške Assangeu i jasno se usprotiviti izručenju kako bismo spriječili da završi u SAD-u – kazala je Maja Sever.

- Kada su prije devet godina vjerski fanatici u terorističkom napadu masakrirali redakciju satiričkog tjednika Charlie Hebdo, cijeli je zapadni svijet, uključujući i političare, ustao u obranu svojih vrijednosti, svoje civilizacije koja se temelji na slobodi mišljenja i slobodi izražavanja, kao mantru ponavljajući - "Je suis Charlie". Sada ti isti nad čovjekom koji je te iste vrijednosti najdosljednije branio u praksi provode linč i neviđenu torturu, pokušavaju ga racionalno likvidirati fanatično se pozivajući na „zakone radi provođenja bezakonja“!? I ne radi se o izuzetku, ubrzo ćemo se i mi u Hrvatskoj uvjeriti u to na vlastitoj koži uvođenjem lex AP-a. Zato trebamo uvijek iznova ponavljati: Novinarstvo nije zločin! Novinarstvo je javno dobro! Julian je prvi, mi smo sljedeći! Je suis Julian Asange! – istaknuo je Mijić, podsjetivši na njegove riječi da je uloga dobrog novinarstva da se suprostavi moćnim zlostavljačima.

Predstavnici HND-a i SNH-a protiv izručenja Assangea (Foto: Goran Borković)

Pozvao je na hitno oslobađanje, jer je njegov progon zlokobna poruka svima kako završavaju oni koji ne žele biti sluge vlasti.

- Što je to zgriješio, koji je to zločin počinio Julian Assange? Objavio je istinu o kriminalu, o ratnim zločinima koje su moćnici pokušali sakriti od javnosti, poput masakra civila, svirepih mučenja, atentata, državnih udara, pogubljenja… Razotkrio je mračnu stranu Bijele kuće koju američki imperij želi izbrisati iz povijesti tako što će kao primjer svim novinarima svijeta osuditi Juliana Assangea na 175 godina zatvora koliko mu prijeti bude li izručen po Zakonu o špijunaži iz 1917. godine – kazao je Mijić i upozorio da bi njegovo izručenje značilo smrt istraživačkog novinarstva.

Na žalbenom saslušanju razmotrit će se Assangeova žalbu na odluku ministra unutarnjih poslova Ujedinjenog Kraljevstva da ga se izruči SAD-u i stav suda da odbaci veliki dio slučaja protiv izručenja. Julian Assange trenutno je u londonskom zatvoru Belmarsh u vrlo teškim uvjetima, pod stalnim fizičkim i psihičkim maltretiranjem.

Vlasti u SAD-u optužile su ga po 18 točaka za špijunažu i "urotu" jer je 2010. godine otkrio videosnimke i dokumente američkih vojnih i diplomatskih depeša koje otkrivaju američke ratne zločine u Iraku i Afganistanu. Na temelju tih optužbi već se pet godina u Velikoj Britaniji vode slučajevi i podnose žalbe na zahtjev SAD-a za Assangeovim izručenjem. Ishod aktualnog žalbenog postupka 20. i 21. veljače "pitanje je života i smrti za Juliana", upozorila je prije nekoliko dana njegova supruga Stella Assange.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više