Novosti

Društvo

Novinarstvo nije na prodaju!

Na krilima populizma i bez odgovornosti, političari se s pozicija moći obračunavaju s novinarima koji su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima, ističe SNH povodom Svjetskog dana slobode medija. U petak u 18 sati u Novinarskom domu će se dodijeliti godišnje nagrade HND-a

Large novinarstvo

S jednog od novinarskih prosvjeda (foto Marko Prpić/PIXSELL)

U povodu 3. svibnja, Svjetskog dana slobode medija, Sindikat novinara Hrvatske poziva svoje članove i sve novinare i medijske radnike u Hrvatskoj da taj dan obilježe 25. simboličnom akcijom Pet minuta gromoglasne tišine u 11,55 sati.

U SNH ističu da Dan slobode medija ove godine obilježavamo s gorčinom i strepnjom, s obzirom da novinarke i novinari ginu svakodnevno u Ukrajini i Gazi. Poslali su poruke podrške i solidarnosti i upozorili da su novinari glas bez kojeg javnost ne bi znala istinu, te da novinari nisu i ne smiju biti mete.

"Novinari su mete napada i prijetnji i u svakodnevnom radu. Na krilima populizma i bez odgovornosti, političari se s pozicija moći obračunavaju s novinarima i podržavaju atmosferu vrijeđanja novinara. Novinari su izloženi prijetnjama, napadima, cenzuri i pritiscima od strane različitih političkih i korporativnih interesa, neutemeljenim SLAPP tužbama. Sloboda izražavanja se sužava, a novinarska neovisnost se često dovodi u pitanje. I upravo zato borba za slobodu medija postaje još važnija, ali i zahtjevnija.

U Hrvatskoj, ovih dana posebno, svjedočimo kako se političke elite odnose prema novinarstvu. Sa samog vrha vlasti, na dan uoči Svjetskog dana slobode medija, premijer ponovo pokazuje nepoznavanje i nepoštivanje rada novinara uvredama na račun istraživačkih novinara omalovažavajući njihov rad ocjenom da imaju deal s nekim iz sustava. Takav je stav pokazao i donošenjem Lex AP-a na zadnji dan sjednice prošlog saziva Sabora. Još jednog zakona kojim se pojačava pritisak na slobodan rad novinara, umjesto da osigura okvir za jačanje pluralizma medija.

Važno je na Svjetski dan slobode medija naglasiti da samo uz sigurno radno okruženje za novinare i novinarke, možemo istinski imati slobodne i neovisne medije koji služe javnom interesu. Radnička prava u medijima su često zanemarena ili ugrožena, posebno danas kad se mediji suočavaju s izazovima poput ekonomske nestabilnosti, prekarnog rada i pritisaka korporativnih interesa. Mnogi novinari rade bez poštenih ugovora, često bez adekvatne zaštite, bez kolektivnih ugovora.

Usprkos teškom okruženju, nećemo odustati od borbe. Nastavit ćemo se zalagati za slobodu medija, zaštitit ćemo integritet novinarske profesije i boriti se za pravedne uvjete rada za kolegice i kolege.

Danas, dok obilježavamo Svjetski dan slobode medija, neka nam to bude podsjetnik da je naša borba važnija nego ikad. Samo zajedno možemo osigurati da sloboda medija ostane temelj demokracije i da novinari mogu obavljati svoj posao bez straha ili ograničenja. Ne odustajemo, a ne odustaju ni mnogi kolege i kolegice. Na profilima naših društvenih mreža pokrenuli smo akciju 'Imamo poruku! Novinarstvo nije na prodaju'", stoji u saopćenju SNH koje potpisuje predsjednica Maja Sever.

Prva simbolična akcija SNH Pet minuta gromoglasne tišine održana je 3. svibnja 2000. godine.

U povodu Svjetskog dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo (HND) dodijelit će u petak godišnje novinarske nagrade za najbolje radove objavljene u 2023.. Dodjeljuju se nagrade "Marija Jurić Zagorka" za internetsko, pisano, radijsko i televizijsko novinarstvo, "Jasna Babić" za istraživačko novinarstvo, "Nikša Antonini" za najbolju fotografiju, "Žarko Kaić" za najbolji snimateljski rad, "Otokar Keršovani" za životno djelo te nagrada "Novinar/Novinarka godine". Također, HND će dodijeliti Priznanje "Milan Grlović", nazvano po prvom predsjedniku HND-a, zaslužnim članicama i članovima HND-a za dugogodišnji rad u HND-u i doprinos razvitku novinarske organizacije.

Glavna tajnica Vijeća Europe Marija Pejčinović Burić pozvala je na Svjetski dan slobode medija države članice da zaštite novinare i medije, upozorivši da bez slobodnih i neovisnih medija i novinara demokracija slabi i može propasti.

"S obzirom na to da milijuni građana Europe i drugih kontinenata 2024. glasaju na ključnim izborima, moramo podsjetiti na kritičnu ulogu koju novinari i kvalitetni mediji imaju u osiguranju pristupa pluralističkim i pouzdanim informacijama i raznolikim mišljenjima i idejama kako bismo mogli donijeti informirane odluke kada ostvarujemo svoja demokratska prava", istaknula je Pejčinović Burić.

"Bez raznovrsnih, slobodnih i neovisnih medija i novinara, prava demokracija slabi i može propasti. Oni su stup demokracije i nikada ne bismo smjeli zaboraviti da je njihova sloboda također i naša", naglasila je. "Međutim, da bi mediji i novinari igrali svoju ključnu demokratsku ulogu, oni moraju moći raditi u sigurnom okruženju", poručila je.

Pejčinović Burić je upozorila da je sloboda medija u Europi i dalje pod stalnim napadom, kako pokazuje godišnje izvješće Platforme Vijeća Europe za promicanje zaštite novinarstva i sigurnosti novinara. Te prijetnje uključuju nezakonito podmetanje špijunskih softvera i zlonamjerne tužbe protiv novinara, fizičke napade, zastrašivanje, pritvaranje, restriktivno zakonodavstvo, zarobljavanje medija i napade na javne medije.

Kako bi riješile te izazove, države članice Vijeća Europe trebale bi provesti Preporuku Odbora ministara za zaštitu novinarstva i sigurnost novinara i drugih medijskih aktera i pripremiti nacionalne akcijske planove kao dio kampanje Vijeća Europe "Novinari su važni", poručila je, pozdravivši što su neke države članice poduzele prve korake za provedbu te inicijative.

U pogledu sve češće prakse zlonamjernih tužbi koje imaju za cilj uznemiravanje i ušutkavanje novinara, medija i drugih nadzornih dijela, države članice trebale bi usvojiti zakonodavne okvire koji će svima omogućiti da sudjeluju u javnoj raspravi i javnim poslovima sigurno i tvbez straha.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više