Novosti

Rabljena sedmica

Nulta stopa

Protiv Gabrijele Žalac, istaknute članice vladajuće partije, Uskok širi istragu, dok se Andrej Plenković hvali nultom tolerancijom na korupciju, ali i veli kako ne vidi da je ona za bilo što kriva

Large rabljena

Osnažila je poziciju Uskokova aduta – Gabrijela Žalac (foto Patrik Macek/PIXSELL)

Žalac

Gabrijela, dakle, Žalac, bivša ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, osnažila je poziciju Uskokova aduta. Uskokovi izbornici podsjetili su na nju ovih dana uvrstivši je na popis osoba koje sumnjiče u aferi vjetroelektrane. Žalac je pod sumnjom jer je, navodno, dok je bila ministrica u vladi Andreja Plenkovića, onoga koji se hvalio odličnim radarima za izbor suradnika, "pokušala u HBOR-u lobirati za kredit od 130 milijuna eura" za tvrtku Milenka Bašića. Nije htjela udovoljiti znatiželji medija zainteresiranih za njezin komentar proširenja istrage. Inače, Žalac je ove godine otvorila tvrtku za EU konzalting i po kratkom postupku besplatno dobila ured u vinkovačkom poduzetničkom inkubatoru, ali i pet tisuća bespovratnih gradskih kuna za pokretane biznisa. "Potporu sam dobila kao i svi ostali poduzetnici. Od 19. srpnja 2020. više nisam u sukobu interesa i planiram i dalje koristiti sve potpore koje mogu. Ako smatrate da nešto nije u redu, prijavite nadležnim institucijama. Nemam nikakvih problema da sve istražite i propitate", strpljivo je govorila novinarima bivša ministrica. Tvrtku je, čitamo dalje u dnevnim novinama, osnovala krajem veljače, samo dan nakon što su Vinkovci raspisali javni poziv za poticanje novih poduzetnika. Već 9. travnja HDZ-ovska vinkovačka vlast objavljuje da se među pet tvrtki koje zaslužuju novac našla i ona u vlasništvu Gabrijele Žalac. Tamošnji HDZ-ovci, jasno, kažu kako je sve bilo po zakonu, ona je predala dokumentaciju, ne bi oni nešto zgriješili, otkud uopće takve ideje. U dnevnoj štampi pročitali smo podsjećanje da je Žalac izletjela iz Vlade u srpnju 2019. godine, tokom jedne od rekonstrukcija. Bila je opterećena brojnim aferama i, u skladu s tim, ostala je u predsjedništvu vladajuće partije, gdje inače ne manjka lica sklonih kojekakvim sumnjivim aktivnostima. Štoviše, insajderi svjedoče o njezinim posjetima Banskim dvorima i partijskoj središnjici gdje, navodno, ne razgovaraju o aferama. Povremene susrete sa Žalac potvrdio je i Plenković. On se hvali nultom tolerancijom na korupciju, ali i dodaje: "U ovom trenutku ne vidim da je ona za bilo što kriva." Drugi njegov nekadašnji ministar, Lovro Kuščević, i dalje čeka objavu konačne odluke hoće li ga Uskok optužiti zbog malverzacija na Braču. Premijer je, svojedobno, čvrsto stajao i iza njega, a sada je malčice utihnuo.

 

Kandidati

Šteta ne nastaviti s HDZ-om. U Splitu Plenković podržava Vicu Mihanovića, doktora ekonomije sa sumnjivim doktoratom, dok su u Zagrebu njegovi favoriti okupljeni oko Davora Filipovića, gradonačelničkog kandidata koji se hvalio nepoznavanjem ćirilice. On je predstavio kandidatkinje za zamjenice, pomalo su samozatajne, zovu se Iva Hraste Sočo i Mirjana Kujundžić Tiljak. Hraste Sočo je stranačka činovnica skrivena na mjestu posebne savjetnice ministrice kulture, bila je i zamjenica Zlatka Hasanbegovića, dok je Kujundžić Tiljak ravnateljica Škole narodnog zdravlja Dr. Andrija Štampar. A doktoru Vici Mihanoviću kandidati za zamjenike su poznati alpinist Stipe Božić i ravnateljica Doma Maestral Jelena Burazin. Vuče li vas da ih zaokružite?

 

Zizi

Miroslav Škoro odlučio se na muzički iskorak. Snimio je "Grad za sve nas", spot s reperom Zvonimirom Redžićem, dragim Zizijem, kako ga je nazvao. Dragi Zizi se, kada ne snima sa Škorom, hvali nacističkom tetovažom na prsima, nosi majicu "Fuck antifa", ukratko ponaša se kao Škorin fan. No kada su mediji počeli detaljnije analizirati ikonografiju i opus dragog Zizija, Škoro se domobranski povukao iz projekta. "U svemu što u životu radim krećem s premisom dobra. Tako sam i krenuo u suradnju s mladim reperom Zvonimirom. Nisam pratio njegov raniji rad, niti sam razmišljao na način da bi u njegovom stvaralaštvu bilo nečeg spornog. Sreli smo se sasvim slučajno i napravili smo zajednički odličnu pjesmu o Zagrebu koristeći dva glazbena žanra", objašnjavao je Škoro, pa dodao da je dragi Zizi sin hrvatskog branitelja i invalida Domovinskog rata, ukratko po svemu pozitivna osoba, a onda poentirao informacijom da je "Domovinski pokret razriješio dužnosti voditelja multimedije, jer i na taj način želimo pokazati da će svatko, sukladno ovlastima, snositi odgovornost na svim razinama", zapisao je Škoro na Facebook-profilu. Nije mu se za čuditi, otkud bi on znao išta o muzičarima i muzici. Taj mu izlet i nije trebao, mudrije mu se držati tema koje su mu bliže.

 

Svađe

SDP propada manje zabavno od Škorine sekte. Njihovo je truljenje sivih, komitetskih boja, s mnogo unutarnjih razilaženja, antipatija i pomalo grozničavom potragom za kandidatima. U Zagrebu su, pisalo se, imali problem s listama u nekim kvartovima, u Splitu su za gradonačelnika kandidirali potpunog političkog anonimca, u Slavoniji se muče s ograncima, čitamo o raspuštanju Osječko-baranjske organizacije. Neovisno o SDP-u, bilježimo i verbalni napad Krešimira Beljaka na Radimira Čačića. Nije vrijedno ničeg osim kratkog bilježenja.

 

Nasilnici

Nedavno objavljena informacija o privođenju dvojice maloljetnika od 15 i 17 godina zbog premlaćivanja četrnaestogodišnjeg osnovca dobila je nastavak: priveden je i petnaestogodišnjak koji je mladića pretukao u ožujku. Udarao ga je šakama po glavi i tijelu, a sve je snimalo nekoliko promatrača. Protiv njega policija je podnijela kaznenu prijavu zbog nasilničkog ponašanja, dok ranije priveden dvojac terete za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda. Sve to događalo se i događa se u Zadru.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Politika

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više