Novosti

Društvo

O Čuliću govore Lovrić, Pusić, Zovko i Gavrović

Marinko Čulić imao je čvrst i dosljedan karakter. Bio je nesalomljiv. Poštena novinarčina, sjajan analitičar... Imponira način na koji je 90-ih nosio sudbinu novinara kojeg Tuđmanova vlast nije voljela. Nikad se nije ponašao kao žrtva, premda je to bio. Vrlo dostojanstveno je kroz to prošao, kaže Jelena Lovrić

Large izjave 3

Sa suđenja Viktoru Ivančiću i Marinku Čuliću (foto Hrvoje Polan)

Od petka do ponedjeljka objavljivat ćemo izjave nekadašnjih urednika, novinarki i novinara s kojima je Marinko Čulić dijelio redakcije, borce za ljudska prava, kao i one političara i odvjetnika. Komemoracija za Marinka Čulića održat će se u ponedjeljak, u 18 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu.

 

Jelena Lovrić: Bio je nesalomljiv

Jednostavno ne nalazim riječi. Sve što bih mogla reći čini mi se krajnje banalno i neprikladno. Nekako mi je šutnja najprimjerenija... Mnogo smo godina radili zajedno, u Danasu i poslije u Feralu. Mnogo smo sati proveli u druženju... Bio je čvrst i dosljedan karakter. Nesalomljiv. Poštena novinarčina, sjajan analitičar... Imponira način na koji je devedesetih nosio sudbinu novinara kojeg Tuđmanova vlast nije voljela. Nikad se nije ponašao kao žrtva. Premda je to bio. Vrlo dostojanstveno je kroz to prošao...

 

Zoran Pusić: Nezaobilazno štivo

Marinko Čulić je bio medijska konstanta. Treća stranica Novosti i Marinkova rubrika "Aritmetika politike". To je za mene bilo nezaobilazno štivo za čitanje. Moja dobra, pametna navika. Sve do prije neki mjesec. Kad sam vidio da Marinkove "Aritmetike" više nema... Odjedanput mi je falilo. Čovjek se jednostavno na te stvari navikne. Marinka znam više od trideset godina. Pisao je čvrsto, jedinstvenim stilom. Uvijek sam imao povjerenje u njega, kao u čovjeka i novinara. To povjerenje novinar stekne nizom svojih tekstova koje servira publici kroz svoje iskustvo, pomno i nepristrano skupljanje i obrađivanje informacija i činjenica. S Marinkom, njegovim stavovima i izvedenim zaključcima mogli ste se slagati ili ne slagati, ali u njegovu objektivnost nije bilo sumnje. Takva pouzdanost u poplavi svih alternativnih istina od ogromne je važnosti za čitaoca. Iza Marinka će u novinarstvu ostati jedna praznina.

 

Hrvoje Zovko: Kritičar svakog sistema

Marinko Čulić spada među one novinare koji su svojim tekstovima i cjelokupnim radom branili čast ove države, počevši od vremena Danasa preko Ferala do Novosti. Bavio se temama od kojih su mnogi okretali glavu ili zatvarali oči. Bio je kritičar svakog sistema i nije se bojao izreći svoj stav. Čulić je definitivno jedan od naših najboljih novinara i proći će dugo vremena dok se ne pojavi netko sličan. Mladi od njega mogu puno naučiti. Dovoljno je spomenuti sudski postupak pokrenut protiv njega i Viktora Ivančića 1996. godine, kada ih je tužio predsjednik Franjo Tuđman. Taj proces jedan je od onih koji je snažno utjecao na novinarstvo. Prošle godine dobio je HND-ovu nagradu za životno djelo, na što smo bili izuzetno ponosni.

 

Milan Gavrović: Dosljedan u stavovima

Činjenica da je pisao praktički do kraja života dovoljno govori s kakvom strašću je radio ovaj posao. Bio je stup novinarskog poštenja. Nikad nije kalkulirao sa svojom sudbinom. Radio je u puno redakcija, ali pritom uvijek dosljedan u svojim stavovima. U doba kad je u novinarstvu sve manje poštenja i kad većina novinara slijedi trenutačno kurentne teze, Marinko je ostajao na liniji pravog starog novinarstva. Izražavam duboko saučešće njegovoj obitelji.

 

Četvrti dio izjava o Marinku Čuliću pročitajte na ovom linku.

Potražite Novosti od petka na kioscima.
Informacije o pretplati pronađite ovdje.

Društvo

Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića. Saznajte više